Kela: Kuntoutuspsykoterapian korvaustaso nousee

Aikuisten mahdollisuudet hakeutua kuntoutuspsykoterapiaan paranevat, sillä yli 26-vuotiaiden terapiakäynneistään maksama omavastuuosuus pienenee.

Ensi vuoden alusta kuntoutuspsykoterapiakorvauksen määrä on sama sekä nuorille että aikuisille. Lisäksi korvaustasoja on vain yksi eikä terapeutin koulutustaso vaikuta maksettavan korvauksen määrään.

Ensi vuonna Kela maksaa yksilöterapiasta korvausta 57,60 euroa. Aiemmin Kela korvasi 26 vuotta täyttäneiden aikuisten terapiakäynneistä joko 37 tai 45 euroa. Alle 26-vuotiaille maksettava korvaus oli joko 52 tai 60 euroa. Korvausmäärä riippui terapeutin koulutuksesta.

Kelan mukaan uusi korvaus maksetaan 1. tammikuuta 2016 jälkeen toteutuvista terapiakäynneistä:

1. kaikille aikuisten kuntoutuspsykoterapiapäätöksen saaneille kuntoutujille ja

2. kaikille niille psykoterapiapäätöksen saaneille nuorille kuntoutujille, joiden päätös on tehty erityistason psykoterapiakoulutuksen suorittaneille terapeuteille.

Kelasta huomautetaan, että jos nuorelle on tehty psykoterapiasta kuntoutuspäätös vaativan erityistason psykoterapiakoulutuksen suorittaneelle terapeutille ennen 1. tammikuuta 2016, hänelle maksetaan aiemman korvaustason mukainen korvaus (60,55 e) voimassaolevan kuntoutuspäätöksen loppuun asti.

Lisäksi Kelan korvaa jatkossa sekä nuorille että aikuisille ryhmäpsykoterapiasta 42,05 euroa, yksilöllisesti toteutettavasta musiikki- ja kuvataidepsykoterapiasta 57,60 euroa ja ryhmämuotoisesta musiikki- ja kuvataidepsykoterapiasta 42,05 euroa. Perhe- ja paripsykoterapiasta korvataan 63,91 euroa tunnin terapiakäynnistä ja 95,87 euroa 1,5 tunnin terapiakäynnistä.

Kelan mukaan kuntoutuspsykoterapian korvaustasoja on tarkistettu edellisen kerran vuonna 1986. Kuntoutuspsykoterapiaa sai viime vuonna 25 050 henkilöä.

Lue myös:
Tutkimus: Psykoterapia haitallista huonossa terapiasuhteessa
Terapiaa hakemassa
Mitä on perheterapia?

Lähde:
Kela

Kuva:
Panthermedia