Kerran päivässä inhaloitava yhdistelmävalmiste tulossa astmaan ja keuhkoahtaumaan

Kahdessa vastikään tehdyssä tutkimuksessa kerran päivässä otettu yhdistelmävalmiste oli teholtaan aivan samanlainen kuin kahdesti päivässä otettu.

Inhaloitavat lääkkeet on totuttu annostelemaan aamuin ja illoin, mutta myös kerran päivässä otettavia lääkkeitä on tullut markkinoille ja sama mahdollisuus on tulossa myös yhdistelmävalmistetta käyttäville potilaille.

Kahdessa vastikään julkaistussa monikeskustutkimuksessa annettiin kerran päivässä inhaloitavaa yhdistelmävalmistetta astmaan ja keuhkoahtaumatautiin. Päämuuttujat olivat keuhkofunktiot, ­oireilu ja elämänlaatu. Astmatutkimuksessa verrattiin kerran päivässä otettavaa flutikasonifuroaatti-vilanteroliyhdistelmää (100/25 µg) kahdesti päivässä otettavaan flutikasonipropionaatti-­salmeterolivalmisteeseen (250/50 µg). Potilaita oli 800 ja tutkimus kesti 24 viikkoa. Keuhkoahtaumatutkimuksessa oli sama vertailuasetelma, mutta flutikasonipropionaatti-salmeterolivalmisteen annos oli suurempi (500/50 µg). Siinä potilaita oli 520 ja tutkimus kesti 12 viikkoa.

Kummassakin tutkimuksessa kerran päivässä otettu yhdistelmävalmiste oli teholtaan aivan samanlainen kuin kahdesti päivässä otettu. Eroja ei ollut keuhkofunktioissa eikä oireilussa eikä elämänlaadussa. Turvallisuusprofiili oli samanlainen.

Annostelu kerran päivässä on siis mahdollinen myös yhdistelmävalmistetta käyttäville potilaille. Varsinkin astmapotilaiden hoitomyöntyvyys on parhaimmillaan 70 %:n luokkaa, mutta usein vain 50 % päivän astmalääkeannoksista otetaan. Samansuuntaista hoitomyöntyvyyttä näkee myös keuhkoahtaumapotilailla. Kerran päivässä inhaloitava yhdistelmävalmiste helpottaa potilaiden hoitoa myös Suomessa, kunhan valmisteen myyntilupa-anomus etenee.

Woodcock A, Bleecker ER, Lötvall J ym. Efficacy and safety of fluticasone furoate/vilanterol compared with fluticasone propionate/salmeterol combination in adult and adolescent patients with persistent asthma. Chest 2013;144:1222–9.
Agustí A, de Teresa L, De Backer W ym. A comparison of the efficacy and safety of once-daily fluticasone furoate/vilanterol with twice-daily fluticasone propionate/salmeterol in moderate to very severe COPD. Eur Respir J 2013, verkossa ensin 10.10.2013.

Heikki Ekroos
LT, Keuhkosairauksien erikoislääkäri

Julkaistu Lääkärilehdessä 47/13.