Kestopuudutus lisää vatsaleikkauspotilaan tyytyväisyyttä

Vatsalihaksen tuppeen laitettu puudutus on hyvä vaihtoehto selkäpuudutukselle suurissa vatsaleikkauksissa, kertoo tutkimus.

Vatsaleikkauspotilaan kivunhoidon täydentäminen kestopuudutuksella lisää potilaiden tyytyväisyyttä kivunhoitoon ja tulehdusta hillitsevän välittäjäaineen, sytokiini IL-10:n, pitoisuutta elimistössä, osoittaa LL Martin Purdyn väitöstutkimus.

Tutkimuksen mukaan kestopuudutus vähentää myös kipulääkkeen kulutusta leikkauksen jälkeen.

Tulosten perusteella suoran vatsalihaksen tuppeen laitettu puudutus estää hyvin vatsaleikkauksen haavakipua, ja menetelmää voidaan suositella käytettäväksi selkäpuudutuksen vaihtoehtona suurten vatsaleikkausten kivunhoidossa.

Vatsa-alueen leikkauksissa käytetään pitkäkestoista selkäpuudutusta, mutta ikääntyvällä väestöllä yleistyvät selkärangan rappeuma ja verenohennuslääkkeiden käyttö voivat estää sen käytön.

Menetelmien vertailusta ei aiemmin ole ollut tietoa, ja vatsalihaksen puudutusta on tutkittu vain kertapuudutuksena.

Jatkuva tiputus oli erityisen hyvä

KYS:ssa tutkittiin suoran vatsalihaksen puudutuksen vaikutusta vakavissa vatsaelinten sairauksissa, joissa leikkaushoito edellyttää laajaa vatsaontelon avausta. Mukana oli 56 vatsaleikkauspotilasta, joista suurinta osaa hoidettiin syöpäsairauden takia.

Osa sai kertapuudutuksen ja osalle puudutusta jatkettiin toistopuudutuksin tai jatkuvana puudutteen tiputuksena.

Ensimmäisen vuorokauden aikana toistopuudutuksen saaneilla vatsaleikkauspotilailla oli vähemmän kipua kuin muilla tutkituilla. Potilaiden tyytyväisyys kaksi vuorokautta kestäneeseen kivunhoitoon oli hyvä kaikilla vatsaleikatuilla.

Jatkuva puudutus toistuvin annoksin ja varsinkin jatkuvana tiputuksena lisäsi potilaiden tyytyväisyyttä ja ehkäisi tavallista suuremman kipulääkityksen tarpeen leikkauksen jälkeen.

Väitöstutkimus Rectus sheath block after midline laparotomy tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 15.9.

kirjoittaja: Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta