Kevytsavukkeiden vastustajat valittavat valtakunnansyyttäjälle

Kihlakunnansyyttäjän päätös halutaan muuttaa.

Emeritusprofessori Erkki Aurejärvi jatkaa taisteluaan kevytsavukkeita vastaan.

Aurejärvi ilmoittaa jättäneensä valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselle 61-sivuisen luonnoksen tutkintapyynnöstä. Aikeena on kumota kihlakunnansyyttäjän noin vuoden takainen päätös, jonka mukaan kevytsavukkeiden valmistajiin kohdistettuihin syytteisiin ei ollut tarpeen reagoida.

Teollisuus on Aurejärven vetämän ryhmän mukaan markkinoinut kevytsavukkeita vaarattomina tai vähän haitallisina, vaikka on tiennyt ne yhtä tappaviksi kuin muut savukkeet. 34 allekirjoittajan ryhmän mukaan kevytsavukkeiden liikkeelle laskeminen ja markkinointi täyttivät törkeän terveyden vaarantamisen, törkeän pahoinpitelyn ja murhan tunnusmerkistöt.

Allekirjoittajien joukossa oli lähes 20 lääkäriä. Mukana olivat muun muassa lääkintöneuvos Liisa Elovainio, dosentti Kristiina Patja, professori Pekka Puska, ylilääkäri Matti Rautalahti, professori Kari Reijula, professori Arja Rimpelä ja tutkimusjohtaja Jaakko Tuomilehto.

Esitutkinta päätettiin kuitenkin jättää aloittamatta.

Aurejärven lausunnon mukaan kihlakunnansyyttäjä teki päätöksensä ohi todistusaineiston viittaamalla Helsingin hovioikeuden antamaan tuotevastuutuomioon.

Aurejärven mukaan kevytsavukeaineistosta ei ole saatu julkisuuteen edes jäävuoren huippua. Hänen mukaansa kansalaisilla on oikeus saada tieto vuosina 1972–2002 toteutetuista rikoksista. Kevytsavukeharhautuksesta kertominen auttaa myös torjumaan uusien nikotiinituotteiden, kuten sähkösavukkeiden, markkinointia, Aurejärvi perustelee.

kuva: Fotolia