Korona on vaarallinen verisyöpiä ja lymfoomaa sairastaville

Korkea ikä on merkittävä riskitekijä myös syöpäpotilaalla.

Koronaviruksen aiheuttaman infektion taudinkuva näyttää useammin olevan vakava leuke­miaa, lymfoomaa tai myeloomaa sairastavilla potilailla. Koronainfektion saaneista leukemiapotilaista monet kuolevat. Muissa syöpäryhmissä vakavia koronainfektioita on ollut vähemmän. Korkea ikä on merkittävä riskitekijä myös syöpäpotilaalla.

Britannian syöpäpotilaiden korona­virusepidemiaa seurattiin keväällä 2020. Kohortissa oli mukana 1 044 potilasta, joilla oli todettu koronaviruksen aiheuttama tulehdus. 319 potilasta kuoli (30,9 %), ja valtaosalla kuolemansyy oli COVID-19. Korkea ikä lisäsi merkittävästi kuolemanvaaraa: 40–49-vuotiailla riski oli 0,10, mutta yli 80-vuotialla 0,48.

Leukemiaa, lymfoomaa ja myeloomaa sairastavilla oli useammin vakava koronainfektion taudinkuva, ja leukemiaa sairastavat kuolivat yli kaksi kertaa todennäköi­semmin kuin muut kohortin potilaat. Hematologisia syöpiä sairastavilla neljän edeltäneen viikon aikana saatu solunsalpaajahoito lisäsi sekä sairaalahoitoon joutumisen todennäköisyyttä että kuoleman riskiä.

Tämäkin aineisto vahvistaa sitä käsitystä, että kiinteitä kasvaimia sairastavien potilaiden ryhmässä koronaviruksen aiheuttama infektio on vaarallinen, mutta tavanomainen syövän hoito ei ilmeisesti lisää kuoleman riskiä paljon. Syvää immunosuppressiota aiheuttavat hematologiset maligniteetit ja niihin annettava raskas hoito yhdistettynä koronainfektioon on vaarallinen ja vaikeasti hoidettavissa oleva yhdistelmä. Kaikkien syöpäpotilaiden on syytä suojautua hyvin koronalta.

Lee L, Cazier J-B, Starkey T ym. COVID-19 prevalence and mortality in patients with cancer and the effect of primary tumour subtype and patient demographics: a prospective cohort study. Lancet Oncol, verkossa ensin 24.8.2020. doi: 10.1016/ S1470-2045(20)30442-3

Sirkku Jyrkkiö

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 38/2020.