Koronakaranteeni lyhenee 10 vuorokauteen

Muutos koskee myös altistuneita sote-alan työntekijöitä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muuttaa suositustaan koronakaranteenin kestosta. Uusi suositus on 14 vuorokauden sijaan 10 vuorokautta. Uusi tieto on osoittanut, että lyhyempi karanteeniaika on riittävä ja 10 päivän karanteeni riittää estämään tartuntojen leviämisen.

Muutos koskee myös altistuneita sote-alan työntekijöitä.

Sairastuneen tulee edelleen seurata oireiden ilmaantumista 14 vuorokautta altistuksen alkamisesta ja hakeutua testiin välittömästi, jos oireita ilmenee.

Karanteenin voi purkaa, jos aikaisintaan kuusi vuorokautta altistumisen jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen. Negatiivisen tuloksen perusteella kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tehdä päätöksen karanteenin lopettamisesta.

Joissakin erityistilanteissa pidempi karanteeniaika voi yhä olla perusteltu. Päätöksen ja harkinnan karanteenin kestosta tekee tartuntatautilääkäri tapauskohtaisesti.

Koronaan sairastuneiden eristysaikoihin ei esitetä muutoksia.

Täyden rokotussarjan saaneen tai koronainfektion sairastaneen kohdalla ei suositella karanteenia altistumisen jälkeen. Sama koskee myös niitä, jotka ovat saaneet yhden rokoteannoksen ja sairastaneet COVID-19-taudin.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.