Koronarokotteen kolmas annos on hyödyllinen

Tehoste vähensi varmistettuja infektioita alle kymmenesosaan.

Koronarokotteen tarjoaman suojan hiipumisesta on tihkunut tietoja vähitellen. Kolmas rokoteannos näyttää parantavan suojaa COVID-19-tautia vastaan ja auttavan myös deltavariantin torjunnassa.

Israelissa on todettu ripeästi edenneestä rokotusohjelmasta huolimatta yllättävän paljon koronainfektioita. Niinpä siellä ensimmäisenä maana päätettiin antaa kolmas annos Pfizerin ja Biontechin rokotetta yli 60-vuotiaille. Tämä tarjosi mahdollisuuden tosielämän vertailututkimukseen tehosteannoksen hyödystä.

Tutkimukseen kerättiin kuukauden ajalta tiedot reilusti yli miljoonasta seniorista, joista osa oli ehtinyt saada tehosteannoksen, osa ei. Kaikki olivat kahdesti rokotettuja vähintään viisi kuukautta aiemmin. Kolmannen rokoteannoksen tehoa alettiin laskea 12 päivän kuluttua. Verrokkeina olivat ne, jotka eivät vielä olleet saaneet tehostetta.

Tehosteen todettiin vähentävän varmistettuja infektioita alle kymmenesosaan. Vakavien tautien väheneminen oli vielä selvempää, niitä havaittiin verrokeilla 20 kertaa enemmän. Merkillepantavaa on, että teho on noinkin hyvä, vaikka valtavirus Israelissa oli deltavariantti. Sen ja muiden uusien virusmuunnosten osittainen kyky väistää immuunivastetta on herättänyt huolta.

Tehosteannoksen todettiin siis vähentävän huomattavasti sekä koronainfektioita että vakavia tautimuotoja. Seuranta-aika oli lyhyt, joten parantuneen suojan kestosta ei voida tehdä päätelmiä.

Bar-On YM, Goldberg Y, Mandel M yml. Protection of BNT162b2 vaccine booster against Covid-19 in Israel. N Engl J Med 2021;385:1393–400.

Heikki Arvilommi

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 42/2021.