Kortisonia olkapäähän ja plasmaruiskeita jännevammaan

Nivelensisäiset kortisoniruiskeet näyttävät nopeuttavan jäätyneen olkapään toipumista. Runsasverihiutaleisen plasman ruiskutukset auttavat puolestaan tenniskyynärpään hoidossa, kertovat tuoreet analyysit.

Olkapään kiputilan tarkka diagnoosi ja sen mukainen hoito ovat monen yleislääkärin arkipäivän murheita. Joskus kiukutteleva olkapää alkaa jäykistyä itsekseen jäätyneeksi olkapääksi. Ilmiön tarkkaa etiologiaa ei vieläkään tunneta, mutta kiputila ja jäykkyys ovat onneksi hyvänlaatuisia ja paranevat odottelulla sekä fysioterapialla noin vuodessa ennalleen. Entä nopeuttavatko nivelensisäiset kortisoniruiskeet jäätyneen olkapään toipumista? Systemoitu kirjallisuuskatsaus ja meta-analyysi kertovat vastauksen.

Analyysiin löytyi 8 satunnaistettua tutkimusta (416 potilasta), joissa potilaan olkapäähän ruiskutettiin joko kortisonia tai keittosuolaa. Kortisoni vähensi selvästi kipua 4, 6,16 ja 26 viikon kohdalla. Myös olkapään liike parani seurannassa merkittävästi enemmän kortisonilla kuin lumeinjektiolla.

Runsasverihiutaleisen plasman (platelet rich plasma, PRP) ruiskutukset ovat ­nykyään muotia monissa kroonisissa jännevammoissa. Käyttö perustuu olettamukseen, että vaurioalueelle ruiskutetut verihiutaleet, kasvutekijät ja muut aktiiviset proteiinit edistävät erilaisten kudosvaurioiden paranemista. Tenniskyynärpään ­hoidosta näillä valmisteilla löytyi analyysiin 18 lumekontrolloitua tutkimusta (1 066 potilasta). Yksi PRP-injektio kivuliaaseen tendinopatiaan (kiertäjäkalvosimen jänteen rappeumaperäinen tauti) näytti hyödyttävän potilasta merkitsevästi. Jos valmisteen mukana oli runsaasti valkosoluja, tulos oli parempi.

Ongelmana on, että markkinoille tunkee koko ajan uusia valmisteita ja valinta on vaikeaa. Hoitavan lääkärin on kuitenkin syytä suhtautua myötämielisesti ”uusiin tuuliin”.

Lähteet:
Sun Y ym. Intra-articular steroid injection for frozen shoulder. A systematic review and meta-analysis of randomized ­controlled trials with sequential analysis. Am J Sports Med, verkossa ensin 6.10.2016, doi:10.1177/0363546516669944
Fitzpatrick J ym. Effectiveness of platelet-rich plasma in the treatment of tendinopathy: response. Am J Sports Med, verkossa ensin 6.6.2016, doi:10.1177/0363546516643716

Kirjoittaja:
Hannu Paajanen
gastrokirurgian professori

Kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehdessä 46/2016.