Krooninen väsymysoireyhtymä jopa miljoonalla ihmisellä — tunnetko oireet?

Kroonisen väsymysoireyhtymän pitkittyneet oireet selittyvät muutoksilla aivojen hermoverkostoissa ja stressijärjestelmissä. Muutokset ovat palautuvia ja niihin voidaan vaikuttaa.

Jatkuva uupumus ja väsymys voivat olla merkkejä kroonisesta väsymysoireyhtymästä.
Adobe Stock
Jatkuva uupumus ja väsymys voivat olla merkkejä kroonisesta väsymysoireyhtymästä.

Jopa miljoonat ihmiset maailmassa kärsivät kroonisesta väsymysoireyhtymästä.

Kroonisen väsymysoireyhtymän oireita tiedetään olevan muun muassa:

  • väsymys
  • uupumus
  • päänsärky
  • aivosumu
  • lihassärky

Oireihin ei yleensä löydy syytä lääketieteellisissä tutkimuksissa.

On tärkeää, että myös lääkäreille on tarpeeksi tietoa oireyhtymästä ja menetelmistä, jolla sitä voidaan hoitaa.

— Suhtautuminen krooniseen väsymykseen vaihtelee ja sisältää vastakkainasettelun. Näitä tiloja voidaan vähätellä, kun sairauslöydökset puuttuvat tai niitä voidaan toisaalta pitää parantumattomina, elimellisen syyn aiheuttamina sairauksina, kertoo ylilääkäri Markku Sainio HUSista tiedotteessa .

Markku Sainion lisäksi verkostossa on myös ylilääkäri Helena Liira HUSista.

HUSin asiantuntijat, Sainio sekä ylilääkäri Helena Liira ovat mukana kroonisen väsymyksen ongelmaa ratkaisevassa kansainvälisessä verkostossa.

Myös selittämättömät lihaskivut kuuluvat oireyhtymän oireistoon.
Adobe Stock
Myös selittämättömät lihaskivut kuuluvat oireyhtymän oireistoon.

Toivoa parantumisesta on

Kansainvälinen verkosto kokoontui viimeksi Oslossa vuonna 2022 ja kokosivat kroonisen väsymysoireyhtymän kuntoutumista tukevan suosituksinsa. Paikalla oli alan johtavia asiantuntijoita, tutkijoita, terveydenhuollon ammattilaisia ja potilaiden edustajia.

Kokoontumisen lopputuloksena syntyi ns. Oslon lausunto .

— Oslon lausunto kuvaa, kuinka oireet voivat syntyä ymmärrettävistä ja yleensä palautuvista muutoksista aivoissa. Monet erilaiset stressitekijät, mukaan lukien akuutit sairaudet, voivat laukaista näitä muutoksia, sanoo Sainio.

Lausunnossaan todetaan, että oireet tulee tunnistaa todellisiksi ja tarjota potilaalle reitti toipumiseen. On tärkeää, että myös lääkäreille on tarpeeksi tietoa oireyhtymästä ja menetelmistä, jolla sitä voidaan hoitaa.

— Toipuminen on tyypillisesti asteittainen prosessi, joka vaatii ponnistelua, joustavuutta, kärsivällisyyttä ja uskoa siihen, että se on mahdollista, sanoo Sainio.