Kuopiossa ehdotetaan sairaanhoitajavastaanottoa yhteispäivystyksen ruuhkiin

Sairaanhoitajavastaanotto ja ensihoidon konsultaatiopuheluiden uudelleen järjestely nousivat ratkaisuehdotuksiksi Kuopion yhteispäivystyksen ruuhkista käydyissä neuvotteluissa.

Kuopiossa ehdotetaan uutta sairaanhoitajavastaanottoa ratkaisuksi yhteispäivystyksen ruuhkiin. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS) järjestettävä yhteispäivystys jonoutuu etenkin öisin ja viikonloppuisin.

– Keskimääräiset läpimenoajat ovat valtakunnallisesti hyviä, mutta välillä jonotusajat kasvavat yksittäisen potilaan kannalta kohtuuttomiksi. Kipupisteenä on perusterveydenhuollon päivystys, päivystysalueen ylilääkäri Harri Hyppölä kertoo.

– Hoitajavastaanottotoiminta on käytössä jo monissa suurissa kaupungeissa.

KYS:n ja Kuopion kaupungin edustajat neuvottelivat yhteispäivystyksen tilanteesta eilen keskiviikkona.

Yleislääkäripäivystystä kuormittavat myös ensihoitokeskuksen konsultaatiopuhelut, jotka ovat lisääntyneet. Neuvotteluissa ehdotettiin konsultaatiopuheluiden vastuun jakamista uudelleen.

– Ensihoidon konsultaatiopuheluita tulee yleislääkärille keskimäärin kerran tunnissa, mutta pahimmillaan niitä on tullut jopa 24 puhelua kahdeksan tunnin työvuoron aikana. Yksi puhelu vie 10–15 minuuttia, jolloin työ katkeaa ja potilaita pystytään ottamaan vähemmän vastaan, Kuopion terveyskeskuksen apulaisylilääkäri Pertti Lipponen kuvaa.

KYS:ssä järjestetyssä yhteispäivystyksessä päivystää arkisin kaksi yleislääkäriä ja öisin yksi lääkäri. Viikonloppuna iltapäivällä ja maanantai-iltaisin päivystysvahvuudessa on myös kolmas yleislääkäri. Lääkäriresursseja toivottaisiin lisää.

Suunnitteilla on myös erikoissairaanhoidon puolelta tuttu ruuhkanpurkujärjestelmä, Hyppölä kertoo.

Tarkoituksena on myös terästää hoidon tarpeen arviointia, sillä Kuopiossakin yhteispäivystykseen kertyy muun maan tapaan paljon potilaita, jotka eivät sinne kuuluisi.

– Tämä näkyy etenkin maanantai-iltaisin ja viikonloppuisin. Tarkoituksena on pystyä ohjaamaan ei-kiireettömän hoidon tarpeessa olevia potilaita aiempaa paremmin terveyskeskukseen päiväaikaan, Hyppölä kertoo.

– Ehdotetut ratkaisut eivät sinänsä ole kalliita, mutta uskon, että niilläkin saataisiin aikaan muutosta nykyiseen.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Sami Perttilä

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.