Lääkärit lähemmäksi sosiaalityötä

Lääkärit lähemmäksi sosiaalityötä Kuva 1 / 1

– Potilasta pitäisi kohdella perusterveydenhuollossa kokonaisuutena. Lääkärin olisi hyvä osata ohjata potilas sosiaalipuolellakin oikeaan paikkaan. Se edellyttää sosiaalipalvelujen tuntemista, sanoo yleislääketieteen professori, HUS:n perusterveydenhuollon yksikön ylilääkäri Kaisu Pitkälä.

Pitkälä on ollut kehittämässä tapoja tutustuttaa erityisesti nuoret lääkärit sosiaalipalveluihin.

Yleislääketieteeseen erikoistuva LL Niina Vedenpää osallistui sosiaali­toimen tutustumisilta­päivään vuosi sitten Kirkkonummen terveyskeskuksessa.

– Koulutuksessa oli lyhyitä tieto­iskuja esimerkiksi lastensuojelusta ja vammaispalveluista. Samalla oppi tuntemaan sosiaalipuolen ihmisiä, Vedenpää kertoo.

Hänen mielestään sosiaalipalveluihin tutustuminen voisi kuulua perehdytykseen, sillä käytännöt vaihtelevat eri kunnissa.

– Lyhyt tutustuminen sosiaali­palveluihin olisi tarpeen aina työpaikkaa vaihtaessa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöstä on tulossa arkea kokeilukunnissa. Tutustumisilta­päivät aiotaan saada pysyväksi toiminnaksi Sipoossa ja Kirkkonummella. Myös Rohto-työpajoja aiotaan jatkaa. Niiden avulla on selvitetty esimerkiksi vammaispalveluiden kuljetustuen ja kriisityön käytäntöjä.

– Espoossa on lisäksi kokeiltu sosiaalityöntekijän sijoittamista terveyskeskukseen. Lääkäri voi keskittyä omiin töihinsä kun tietää, että potilaan voi tarvittaessa ohjata sosiaalityöntekijän luokse, Pitkälä kertoo.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Oletko jo lukenut nämä?