Lääkekokeilu onnistui peräsuolen syövän hoidossa 

Potilaat saivat dostarlimabia kolmen viikon välein kuuden kuukauden ajan.

Adobe/AOP

Peräsuolen syövän hoitokokeilussa saatiin lupaavia tuloksia Memorial Sloan Kettering -syöpäkeskuksessa New Yorkissa. NEJM:ssä julkaistuun tutkimukseen osallistui 18 potilasta, jotka saivat dostarlimabia kolmen viikon välein kuuden kuukauden ajan.

Potilaista 12 osallistui lääkekokeiluun loppuun asti, ja heitä seurattiin 6–25 kuukautta. Kenelläkään näistä potilaista ei löytynyt syöpää seurannan loputtua. Muita hoitovaihtoehtoja ei tarvittu.

Valikoitu aineisto

Syöpätautien erikoislääkäri Tapio Salminen Taysista sanoo, että tulos on erittäin hyvä. Seuranta-aika on kuitenkin kohtalaisen lyhyt ja aineisto pieni ja valikoitu.

"Epäiltävissä on, ettei 100 prosentin hoitovaste säily seurannassa."

– Ennen kuin tällaisesta tulisi käypää hoitoa, tarvitaan suurempi määrä potilaita ja pidempi seuranta. Täydellistä hoitovastetta ei myöskään arvioitu patologisesti. Jatkossa monikeskustutkimus olisi tarpeen.

Vastaisuudessa pitäisi Salmisen mukaan tietää, uusiiko tauti ja miten uusiessa menetellään.

– Hoidon kesto oli tutkimuksessa 6 kuukautta. Olisiko jokin muu aika vielä parempi? Tulisiko lääkehoidosta tehokkaampi, jos siihen yhdistettäisiin muita hoitokeinoja? Voitaisiin käyttää solunsalpaajahoitoa, sädehoitoa ja myös muita immuno-onkologisia lääkkeitä. Epäiltävissä on, ettei 100 prosentin hoitovaste säily seurannassa.

Ulla Toikkanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta