Laihdutusleikkaus muuttaa aivoja

Suomalaistutkijat havaitsivat, että sairaalloisen lihavien ihmisten aivoradat palautuvat normaaleiksi leikkauksen jälkeen.

Sairaalloisen lihavien ihmisten aivoradat ovat erilaiset kuin normaalipainoisten, osoittavat Turun yliopistollisen keskussairaalan ja PET-keskuksen tutkijat tutkimuksessaan. Lauri Nummenmaa, filosofian tohtori ja yksi PET-keskuksen johtavista tutkijoista, tutki tutkimusryhmineen muun muassa, mitä tapahtuu lihavien ihmisen aivoissa, kun he syövät herkullista ruokaa.

– Yksi tärkeimmistä tutkimuksista liittyy lihavuuden ja nautintojen aivokuvantamiseen. Aikaisemmin lihavuutta on tutkittu metabolisena häiriönä eli ongelmana, joka liittyy aineenvaihduntaan, Nummenmaa sanoo tiedotteessa.

Nummenmaa havaitsi, että sairaalloisen lihavien ihmisten aivoradat ovat muuttuneet verrattuna normaalipainoisiin ihmisiin.

– Aivot menevät kirjaimellisesti väärään tilaan, mikä johtaa ylensyömiseen, hän sanoo.

Kärjistäen voidaan sanoa, että normaalipainoinen ihminen saa helpommin nautintoa ruoasta, kun taas sairaalloisen lihava ihminen ei saavuta tunnetta nautinnosta yhtä helposti.

Tunteiden ohjaamat syvät aivoradat kuitenkin muuttuvat normaaliksi jo kuukausi laihdutusleikkauksen jälkeen.

– Silloin potilas ei vielä ole laihtunut, mutta hänen syömistapansa ovat muuttuneet.

Nummenmaan mukaan tutkimus osoittaa, että syöminen vaikuttaa aivojen toimintaan.

– Tutkijana haluaisin tietenkin, ettei ihmisiä leikattaisiin turhaan. Sen takia tarvittaisiin keinoja ehkäistä ylensyömistä ja ylipainoa jo aikaisessa vaiheessa, lapsuudessa.

Tunnetilat ohjaavat ihmisten tekemistä, joten ne on tärkeää ottaa huomioon sairaanhoidossa ja ehkäisevässä terveydenhuollossa.

Turun yliopiston ja TYKS:n tutkijat ovat selvittäneet ihmisten aivojen ja tunteiden toimintaa yli kymmenen vuoden ajan PET-keskuksessa.

Kirjoittaja
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva
Panthermedia

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehden verkkosivulla 7.3.2018.