Levottomat jalat valvottavat raskausaikana

Useimmilla oireet loppuvat synnytyksen jälkeen, mutta saattavat palata seuraavan raskauden aikana.

Raskaana olevilla levottomat jalat -oireyhtymä on 2–3 kertaa yleisempi kuin taustaväestössä. Raskaudenaikaisen oireyhtymän riskiä lisäävät mm. odottajan ylipaino ja korkea ikä.

Tutkimuksissa käytetyissä diagnoosikriteereissä on eroja, ja siksi esiintyvyys raskausaikana on vaihdellut välillä 12–34 %. Normaaliväestössä esiintyvyys on 5–15 %.

Oireiden esiintyvyys kasvaa raskauden edetessä, ja suurimmillaan se on kolmannen raskauskolmanneksen aikana, kirjoittavat Mikael Lepistö ym. Lääkärilehdessä. Jos oireita on ollut jo ennen raskautta, ne voivat vaikeutua raskauden aikana mutta palaavat synnytyksen jälkeen aiemmalle tasolle. Raskauden käynnistämän oireyhtymän oireet häviävät yleensä pian synnytyksen jälkeen. Ne voivat palata seuraavassa raskaudessa.

Levottomat jalat -oireyhtymä on neurosensorinen liikehäiriö, joka vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää unen laatua. Sen etiologiaa ei vielä täysin tunneta, mutta tila on yhdistetty aivojen vähäiseen dopamiinipitoisuuteen ja raudanpuuteanemiaan. Oireet noudattavat normaalin dopamiiniaineenvaihdunnan kaltaista vuorokausivaihtelua, ja dopamiinin määrää tai aktiivisuutta lisäävät lääkkeet helpottavat oireita ja dopamiiniantagonistit voivat pahentaa niitä.

Lähde: Lepistö M, Lampio A, Polo P. Raskaus ja levottomat jalat -oireyhtymä. Suom Lääkäril 2017;72:349–53.

Kirjoittaja:
Marianne Jansson
toimittaja

Kuva: Fotolia

Artikkeli julkaistiin Lääkärilehdessä 6/2017. Lue artikkeli kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Lataa tiedostoja