Urheilulääkäri kannustaa liikkumaan turvallisesti

Pippa Laukka opastaa konkreettisin ohjein kaikentasoisia liikkujia, kirjoittaa Hanna Junttila arviossaan Laukan esikoiskirjasta Urheilulääkäri.

Esikoiskirjassaan liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka opastaa ja ­kannustaa konkreettisin ohjein kaikentasoisia liikkujia – liikuntaa aloittelevista ­kilpaurheilijoihin – ja omasta hyvin­voinnistaan huolehtimisesta kiinnostuneita liikkumaan turvallisesti karikoita välttäen ja ­elämään terveellistä ja täyttä elämää.

Kirjan alkupuolella käsitellään aktiiviliikkujien ja urheilijoiden erityiskysymyksiä, kuten harjoittelun peri­aatteita, infektioita ja eri urheilulajien tyyppivammoja, niiden ennaltaehkäisyä ja hoitolinjoja sekä vammoista ja leikkauksista toipumista. Kirjan loppupuoli painottuu elintapojen ja -tottumusten merkitykseen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille, vammojen, ylirasitus­tilan ja sairauksien synnylle ja ennalta­ehkäisylle. Laukka korostaa ennalta­ehkäisyn ja aktiivisen kuntoutuksen merkitystä sekä urheilijoiden kohdalla lajiteknisten ominaisuuksien huomiointia vammojen ­hoidossa ja ­kuntoutuksessa.

Erityisen mielenkiintoisia ovat kirjan varsin henkilökohtaisiakin kokemuksia ja vastoin­käymisistä selviytymiskertomuksia sisältävät henkilötarinat. Ne avaavat vierailevien kirjoittajien suhdetta omaan liikkumiseen ja kuntoon, urheiluharrastuksen sopeuttamista kiireiseen työ- ja perhe-elämään sekä tarjoavat välähdyksiä urheilijan ja urheilijoiden taustatiimien arjesta.

Kirjasta huokuu Pippa Laukan pitkäaikainen kokemus ja lämmin sitoutuminen urheilijoiden ja liikkujien parissa työskentelyyn. Kirja on kirjoitettu käytännönläheisesti ja kansan­tajuisesti. Pirteät kuvat ilahduttavat lukijaa.

Suosittelen kirjaa jokaisen aktiiviliikkujan sekä tavoitteellisesti urheilevan nuoren ­vanhemman ja valmentajan luettavaksi. Lisäksi etenkin kirjan elämäntapoja käsittelevä loppuosuus soveltuisi luettavaksi ihan jokaiselle kansalaiselle. Kirja sopii mainiosti myös liikuntalääketieteestä kiinnostuneen nuoren kollegan kurkistusikkunaksi suomalaisen liikuntalääketieteen käytännön maailmaan.

Pippa Laukka: Urheilulääkäri
Fitra Oy 2016
ISBN 978-952-6618-77-8
Sivuja 215
Hinta 32,90 e

Kirjoittaja:
Hanna Junttila
liikuntalääketieteen ja fysiatrian erikoislääkäri

Julkaistu Lääkärilehdessä 42/2016