Lisäneuvontaa vaativat itsehoitolääkkeet siirtävät vastuuta lääkkeen käyttäjille ja apteekeille

Lisäneuvonnan tarkoituksena on varmistaa, että lääke sopii asiakkaalle ja tämä tietää, miten lääkettä käytetään turvallisesti.

Apteekkien lisäneuvontaa vaativien itsehoitolääkkeiden (LVI) joukko kasvoi yhdellä, kun Fimea hyväksy tulehduskipulääke naprokseenin LVI-kategoriaan. Ennen naprokseenia apteekit ovat Suomessa myyneet vastaavalla tavalla jälkiehkäisyvalmisteita.

LVI-kategorian lääkkeillä tarkoitetaan sellaisia itsehoitolääkevalmisteita, joiden myyntiluvan ehtona on, että apteekin farmaseuttisen henkilökunta antaa tarkennettua lääkeneuvontaa myydessään lääkettä ilman reseptiä. Neuvonnan on perustuttava lääkevalmisteen myyntiluvan haltijan toimittamaan ja Fimean hyväksymään materiaaliin.

Lisäneuvonnan tarkoituksena on varmistaa, että lääke sopii asiakkaalle ja tämä tietää, miten lääkettä käytetään turvallisesti. Lisäneuvontaa vaativia itsehoitolääkkeitä voidaan toimittaa myös verkkoapteekeista ja apteekin palvelupisteistä, mutta niissäkin henkilökohtaisen neuvonnan toteutuminen on varmistettava ja dokumentoitava

Fimea huomauttaa, että lisäneuvontaa vaativat itsehoitolääkkeet siirtävät vastuuta lääkkeen käyttäjille ja apteekeille. Esimerkiksi tietyille itsehoitolääkkeille asetettu lisäneuvontavaatimus edellyttää apteekilta asianmukaisia järjestelyitä ja sovittuja toimintatapoja, jotta erityisneuvonta voidaan hoitaa laadukkaasti ja rauhallisessa ympäristössä. Vastuu itsehoitolääkkeen asianmukaisesta käytöstä on viime kädessä käyttäjällä tai hänen holhoojallaan.

Lähde:
Fimea
Orion

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia