Lonkkaproteesit tarkastetaan tuhansilta

Lonkkaproteesit tarkastetaan tuhansilta Kuva 1 / 1

Yliopistosairaalat kutsuvat ylimääräisiin tarkastuksiin tuhansia lonkkaproteesipotilaita, jotka ovat saaneet metalli-metalliliukupintaisen tekonivelen. Niistä irtoavat kromi- ja kobolttihiukkaset saattavat aiheuttaa kudosvaurioita.

Turun yliopistollinen keskussairaala kutsuu tarkastuksiin lähes 2 000 potilasta, KYS 1 300, OYS 3 000 ja HUS 2 000 potilasta. Tekonivelsairaala Coxalla on jo entuudestaan tarkemmassa seurannassa 2 000 tällaista potilasta.

Tarkastukset perustuvat Suomen Artroplasiayhdistyksen suositukseen, että tällaisen tekonivelen saaneita potilaita seurattaisiin tiheämmin kuin muita tekonivelpotilaita.

Suosituksen mukaan tarkastukseen kuuluu potilaan itsensä täyttämä oirekysely, veren kromi- ja kobolttipitoisuuden määritys, lonkan röntgenkuvaus ja kliininen tutkimus.

– Jos nähdään, että potilaalla on esimerkiksi hankalia oireita tai huolestuttavia löydöksiä, hänet ohjataan magneettikuvauksiin. Se joudutaan tekemään ehkä noin viidesosalle potilaista, sanoo Artroplastiayhdistyksen puheenjohtaja, dosentti Jukka Kettunen KYS:stä.

KYS:ssä tarkastukset aloitetaan niistä potilaista, joiden leikkauksesta on kulunut eniten aikaa. Potilaat aiotaan tarkastaa tämän vuoden aikana.

Turussa on jo aiemmin selvitetty metalli-metalliliukuparisiin lonkan tekoniveliin liittyvien ongelmien yleisyyttä kutsumalla sata tällaista satunnaisesti valittua potilasta laboratoriokokeisiin, poliklinikalle ja magneettikuvaukseen.

– Selvitimme, paljonko joukossa on potilaita, joilla on ongelmia mutta ei minkäänlaisia oireita. Sadasta potilaasta kolmelle on nyt tehty uusintaleikkaus ja joillakin potilailla on nestekertymiä tekonivelen ympärillä, kertoo tuki- ja liikuntaelinsairauksien toimialajohtaja Petri Virolainen.

TYKS:ssä tulossa olevat tarkastukset toteutetaan tihentämällä ongelmaryhmien tarkastusaikataulua.

– Meillä tilanne näyttää aika rauhalliselta. Suurin osa potilaista on täysin tyytyväisiä ja oireettomia, Virolainen toteaa.

Lonkkaproteesien tarkastuksesta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Suvi Sariola
toimittaja

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Oletko jo lukenut nämä?

Terveyskirjasto.fi