Luottamuksellista puhelinseuraa omaishoitajille

Suomen Punainen Risti käynnistää Juttuluuri-puhelinpalvelun omaishoitajille. Palvelu aloittaa 5. maaliskuuta.

Suomen Punainen Risti käynnistää Juttuluuri-puhelinpalvelun omaishoitajille. Palvelu avautuu 5. maaliskuuta ja puhelimeen on vastaamassa 11 koulutettua vapaaehtoista. Puheluihin vastaavat vapaaehtoiset ovat vaitiolovelvollisia ja palveluun voi soittaa nimettömänä.

Omaishoidon koordinaattori Sisko Aalto Suomen Punaisesta Rististä kertoo, että Juttuluurin tarkoitus on tukea omaishoitajan hyvinvointia.

– Elämä helpottuu ja rikastuu, kun asioita voi jakaa luottamuksellisesti. Jo vartinkin juttutuokio katkaisee arjen rutiinit. Omaishoitajat voivat kertoa arjen haasteista ja hoitotyön vaativuudesta, mutta myös hyvistä kokemuksista tai vaikkapa televisio-ohjelmista, hän sanoo.

Omaishoitajilla on niukasti omaa aikaa

Suomessa on noin 350 000 omaishoitajaa, joista 60 000 tekee raskasta ja sitovaa hoitotyötä.

– Omaishoitajuus tuo perheeseen haasteita, joiden vuoksi tunteet, arjen aikataulut, sukulaisuus- ja ystävyyssuhteet, taloudelliset kysymykset sekä monet muut asiat joutuvat koetukselle. Usein omaishoitaja jättää harrastukset ja keskustelu pyörii hoidettavan asioissa. Hoidettavan sanat voivat myös kokonaan kadota ja omaishoitaja joutuu puhumaan seinille, kertoo Aalto.

Juttuluuri-puhelinpalvelu avataan 5.3.2015. Vapaaehtoiset vastaavat puheluihin torstaisin kello 13–15 numerossa 0203 88100. Palvelu on suomeksi.

Lue palvelusta lisää täältä.

Potilaan Lääkärilehti etsii omaishoitajia artikkeliin, joka käsittelee omaishoitajuutta Suomessa. Jos olet omaishoitaja ja haluat jakaa tarinasi lukijoillemme, ota yhteyttä osoitteeseen toimitus@potilaanlaakarilehti.fi.

Lähde:
Suomen Punainen Risti

Kuva:
Panthermedia