Luovuttajan ulostesiirre toimii paremmin kuin oma

Tuore tutkimus lisää näyttöä ja varmistaa varsinkin luovuttajalta saatavan ulosteensiirron olevan tehokas hoito Clostridium difficile -infektioon.

Ulosteensiirtoa käytetään uusiutuvan Clostridium difficile -infektion ja sen aiheuttaman ripulin hoidossa, mutta tutkimusnäyttö sen tehosta on ollut suhteellisen vähäistä. Nyt julkaistu tutkimus lisää näyttöä ja varmistaa varsinkin luovuttajalta saatavan ulosteensiirron olevan tehokas hoito Clostridium difficile -infektioon.

Tutkimuksessa 46 toistuvaa Clostridium difficile -infektiota potevaa satunnaistettiin saamaan siirre joko tuntemattomalta luovuttajalta tai potilaan omaa ulostetta. Ulosteensiirto tehtiin paksusuolen tähystyksessä.

Ulosteensiirron luovuttajalta saaneista 90 prosenttia oli parantunut kahdeksan viikon kuluttua, mutta omaa ulostetta saaneista parani vain runsaat 60 prosenttia. Näin ollen ulosteensiirrossa kannattaisi suosia luovuttajien ulostetta.

Luovuttajalta ulosteensiirron saaneiden suoliston bakteerikannat monipuolistuivat ja alkoivat muistuttaa terveiden bakteerikantoja. Tämä myös selittää parantumiset.

Ulosteensiirtoja on käytetty Clostridium difficile -infektion hoidossa myös Suomessa, ja hoitotulokset ovat olleet erittäin hyviä. Yleensä siirre saadaan lähiomaiselta. Ulosteensiirtoja on kokeiltu myös muiden sairauksien hoidossa. Meneillään on mm. tutkimuksia, joissa niitä kokeillaan ärtyvän suolen oireyhtymän, tulehduksellisten suolistosairauksien ja jopa autismin hoidossa.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä

Lähde:
Effect of Fecal Microbiota Transplantation on Recurrence in Multiply Recurrent Clostridium difficile Infection: A Randomized Trial. Annals of Internal Medicine 2016;doi:10.7326/M16-0271.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia