Maarit Leinonen sai Lääkärilehden väitöskirjapalkinnon

Innovatiivinen terveydenhuoltotutkimus käsitteli HPV-DNA-testin käyttöä syöpäseulonnoissa.

Lääkärilehden väitöskirjapalkinnon saa tänä vuonna LT Maarit Leinonen, jonka viime vuonna valmistunut väitöskirja tutki HPV-DNA-testin käyttöä ensisijaisena seulontatestinä perinteisen PAPA-testiin verrattuna.

Leinosen väitöskirja sai kiitosta kansainvälisestäkin merkittävyydestä. Suomessakin saatetaan tutkimustietoon nojautuen siirtyä käyttämään HPV-testiä papa-seulontojen sijasta, kuten monissa maissa on jo päätetty.

– PAPA-seulonnan ongelmia on irtosolukokeen tutkimisen työläys sekä se, etteivät kaikki kutsutut tule seulontoihin. Toisaalta seulontajärjestelmä on meillä toiminut pitkään ja se on osoittautunut tarkaksi syövän ja sen esiasteiden löytäjäksi, toteaa Maarit Leinonen.

Leinonen työskentelee Suomen Syörekisterin vastaavana lääkärinä. Hän onkin näköalapaikalla seuraamassa myös oman tutkimuksensa tuottaman tiedon yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

– HPV-testin ongelmana on väärien positiivisten löydösten suurempi määrä verrattuna PAPA-testiin. Tämä korostuu etenkin nuorten naisten ryhmässä, joihin ei pitäisi kohdistaa turhia hoitoja, Leinonen huomauttaa.

Etuina tutkimuksessa todettiin testin helppous sekä parempi ennakoivuus, jolloin seulontaväliä voitaisiin pidentää HPV-negatiivisilla naisilla.

– Suomessa PAPA-seulontajärjestelmä on toiminut niin hyvin, että uuden testausmenetelmän etujen on oltava näytöltään poikkeuksellisen vahvat ja myös uuden testin hinta on merkittävä asia, Maarit Leinonen painottaa.

Lääkärilehden Vuoden kirjoitus -palkinnon sai Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen, joka tunnetaan mm. tieteen popularisoijana ja suoliston mikrobien puolustajana.

Kunniamaininnalla palkittiin artikkeli, joka selvitti aikuisten ADHD:n diagnoosia ja hoitoa. Artikkelin ovat kirjoittaneet psykiatrian erikoislääkäri Anniina Koski HYKS:n neuropsykiatrian poliklinikalta ja dosentti Sami Leppämäki Työterveyslaitokselta.

Prevalence of HPV infection and use of HPV test in cervical cancer screening: Randomized evaluation within the organised cervical cancer screening programme in Finland

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Sami Perttilä