Magnesiumlisät voivat vetreyttää valtimoita

Hyviä magnesiumin lähteitä ovat muun muassa täysjyvävilja, kasvikset sekä pähkinät ja kahvi.

Puolen vuoden magnesiumkuuri saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan vähentää valtimoiden jäykkyyttä ja siten myös ehkäistä sydänoireita. Havainto vahvistaa käsitystä magnesiumin sydänhyödyistä.

Hollantilaistutkijoiden tutkimuksessa runsaat viisikymmentä kuusikymppistä ylipainoista koehenkilöä söi puolen vuoden ajan päivittäin 350 mg magnesiumlisiä tai lumevalmistetta. Osallistujien verenpaine ja virtsan magnesiumpitoisuus mitattiin tutkimuksen alussa ja lopussa. Valtimoiden kuntoa arvioitiin kaulavaltimon ja reisivaltimon pulssiaallon etenemisnopeudella.

Kolmen kuukauden seurannan jälkeen ryhmien välillä ei näkynyt juuri eroja, mutta tutkimuksen päätteeksi tehdyissä mittauksissa magnesiumkuuri näytti vähentäneen koehenkilöiden valtimoiden jäykkyyttä. Magnesium ei vaikuttanut osallistujien verenpaineeseen.

Magnesiumin puutteen on epäilty altistavan mm. sydänsairauksille ja aivoverenkierron häiriöille, mutta yleensä hoitotutkimuksissa magnesiumlisät eivät ole tuottaneet mainittavia tuloksia. Hollantilaisten havainnot ovatkin mielenkiintoisia, sillä ne viittaavat mahdollisten hyötyjen johtuvan valtimoiden jäykkyyden vähentymisestä. Tutkimuksen pienen koon vuoksi tulokset pitää kuitenkin varmistaa lisätutkimuksissa.

Suomalaissuositusten mukaan miesten tulisi saada magnesiumia 350 mg päivässä ja naisten 280 mg. Hyviä magnesiumin lähteitä ovat muun muassa täysjyvävilja, kasvikset sekä pähkinät ja kahvi.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde:
Long-term magnesium supplementation improves arterial stiffness in overweight and obese adults. American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.116.131466.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
Magnesium ja kalium auttavat aivohalvausten ehkäisyssä