Maskisuositus on tärkeä lisä epidemian torjuntaan

Maskisuositus on tärkeä lisä keinovalikoimaan toisen korona-aallon lähestyessä, arvioi Lääkäriliitto.

Lääkäriliitto on huolissaan koronaepidemiatilanteesta toisen aallon mahdollisesti lähestyessä syksyllä.

– Maskisuositus on erittäin tervetullut koronaviruksen torjunnan keinovalikoimaan. Myös turvaetäisyyksiä sekä matkustus- ja karanteeniohjeita tulee noudattaa, sanoo liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

– Kaikkien aikuisten tulisi pitää ruuhkaisissa julkisissa tiloissa ja joukkoliikennevälineissä maskeja, ennen kuin epidemia kiihtyy lisää. Vielä voimme vaikuttaa epidemiatilanteeseen ajoissa.

Lääkäriliitto muistuttaa, että riski tartuntojen määrän kasvusta suurenee, kun ihmiset palaavat töihin, kouluun sekä opiskelujen ja harrastusten pariin. Kaikkia viranomaisten antamia suosituksia tartuntojen välttämiseksi on syytä noudattaa.

– Kesän aikana ihmisten välinpitämättömyys ja huolettomuus koronaa kohtaan on selvästi kasvanut, Myllymäki toteaa.

– Kun omassa lähipiirissä ei ole havaittu koronaa, ajatellaan liian helposti kriisin olevan ohi. Valitettavasti koronaepidemia ei kuitenkaan vielä ole ohi.

Toisen aallon taltuttaminen on tärkeätä, jotta myös muita sairauksia pystyttäisiin hoitamaan mahdollisimman normaalisti.

– Jo nyt syntynyt hoitovelka on huolestuttava.

Maskien saatavuus taattava

Lääkäriliiton mukaan kasvomaskien käyttö on perusteltua, kun riittävää turvaväliä toisiin ihmisiin ei ole mahdollista pitää. Maskisuositukset ovat laajasti käytössä eri puolilla maailmaa.

Suomessa tulee taata maskien riittävyys ja helppo saatavuus, liitto korostaa. On varmistettava, että saatavilla on riittävän laadukkaita maskeja, joiden huolelliseen, oikeaan käyttöön opastetaan.

Oireisena on kuitenkin pysyttävä kotona.

Suvi Sariola

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.