Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelujen laadun arviointi helpottuu

Yksityiset palveluntuottajat ovat tuottaneet vaihtelevantyyppisiä ja -laatuisia mielenterveyskuntoutujien asumispalveluja, joille on vuosikausia yritetty kehittää käypiä laatukriteereitä.

Kansainvälisten tutkimusten perusteella on kehitetty sähköinen väline mielenterveyskuntoutujien asumispalveluyksiköiden laadun arviointiin. Nettipohjainen Quirc-työkalu on tulossa käyttöön lähiaikoina Suomessa. Työkalu on suomennettu Tampereen yliopistossa, ja käännös on viime vaiheen tarkastuksessa Britanniassa.

Sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola Tampereen yliopistosta kertoo, että mielen­terveyskuntoutujien asumispalvelut ovat olleet pitkään huolenaihe.

Näitä palveluja käyttävät tarvitsevat pitkä­aikaisten mielenter­veysongel­miensa takia paljon tukea. Yksityiset palveluntuottajat ovat tuottaneet vaihtelevantyyppisiä ja -laatuisia mielenterveyskuntoutujien asumispalveluja, joille on vuosikausia yritetty kehittää käypiä laatukriteereitä.

Pirkolan mukaan mielenterveyskuntoutujien asumispalvelujen seuranta, arviointi ja laadun kehittäminen ovat tärkeitä.

– Pelkään, että mielenterveyskuntoutujien palveluista saattaisi löytyä vastaavia esimerkkejä ongelmista kuin vanhustenhoidossa on ilmennyt, hän sanoo.

Quirc-väline on otettu käyttöön jo monissa Euroopan maissa. Pirkola kertoo, että käyttöönotot ovat poikineet maailmalla monenlaisia kiinnostavia tutkimusprojekteja.

– Työkalu on ilmainen, ja pian sitä voivat käyttää kunnat ja kaikki näitä palveluita järjestävät tahot mielen­terveyskuntoutujien asumispalvelujen kilpailutukseen.

Kirjoittaja
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva
Panthermedia

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 14/2019.