Mikä hapoton maha?

Hapottoman mahan toteamiseen markkinoidaan kotitestejä. Dosentti Perttu Arkkilan mukaan suolahappotestille ja -hoidolle ei kuitenkaan ole perusteita.

Hapottoman mahan toteamiseen on tarjolla kotitestejä. Jos testi osoittaa mahan olevan hapoton, hoidoksi ehdotetaan suolahappokapseleita.

Mikä on hapoton maha, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Perttu Arkkila HUS:sta?

– Hapoton maha tarkoittaa mahalaukkua, jonka happamuus on noin 5–6 pH-asteikolla, kun normaali pH on 1–2.

Kenellä se voi ilmetä?

Jotkut, nykyään harvinaiset, ­sairaudet voivat aiheuttaa mahan hapottomuutta. Yleisin syy tällä hetkellä ovat happoa vähentävät lääkkeet, joita käyttää 200 000–300 000 suomalaista.

– Atrofinen gastriitti eli mahan limakalvon surkastuminen on yksi sairauksista, jotka voivat aiheuttaa mahan hapottomuuden. Sitä ­pelätään mahasyövän riskin takia. Riskin suureneminen on kuitenkin niin vähäinen, ettei sen vuoksi kannata esimerkiksi alkaa seuloa hapotonta mahaa. Helikobakteerin vähenemisen myötä atrofinen gastriitti on käynyt harvinaisemmaksi. Nykyään hapotonta mahaa tavataan lähinnä hyvin iäkkäillä ihmisillä.

Miten hapotonta mahaa pitäisi hoitaa?

– Aiemmin ajateltiin, että hapoton maha aiheuttaa ruoansulatusvaivoja. Vielä 70-luvulla lääkärit määräsivät suolahappokapseleita hapottoman mahan hoitoon. Sittemmin on todettu, ettei hapoton maha juuri aiheuta oireita.

– Ei myöskään ole vahvaa näyttöä, että suolahaposta olisi apua mahan hapottomuuteen. Haittaa suola­haposta voi sen sijaan olla, se syövyttää hampaita ja ärsyttää ruokatorvea.

Miten suhtaudut kotitestaamiseen?

– Hapottoman mahan kotitestaamiseen ja hoitamiseen suolahapolla ei ole perusteita.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 35/13.

Lue lisää jutun aiheesta