Mikä ihmeen ruskea rasva?

Potilaan Lääkärilehti keräsi 10 faktaa, jotka tiedetään ruskeasta rasvasta,

1. Pitkään on tiedetty, että vastasyntyneillä ihmisillä lämpöä tuottava ruskea rasva osallistuu ruumiinlämpötilan säätelyyn. Viime vuosien tutkimukset ovat osoittaneet, että myös aikuisilla on luonnostaan ruskeaa rasvaa kehossaan, mutta sen määrä vaihtelee yksilöittäin.

2. Ruskea rasva sijaitsee aikuisilla suurimmaksi osaksi solisluiden yläpuolella, kaulalla sekä selkärangan vieressä.

3. Ruskeiden rasvasolujen saarekkeet ovat sekoittuneet tavallisen valkean rasvan sekaan. Niitä ei löydä puhtaasti yksin.

4. Ruskea rasva alkaa etenkin kylmissä olosuhteissa polttaa glukoosia ja rasvoja tuottaen lämpöenergiaa. Se auttaa siten mm. sokeriaineenvaihdunnassa ja painonhallinnassa.

5. Valkea rasva varastoi energiaa. Aktiivinen ruskearasva kuluttaa. Esimerkiksi 50 grammaa valkoista rasvaa sisältää energiaa noin 300 kilokaloria. Sama määrä ruskeaa rasvaa kykenee polttamaan 300 kilokaloria päivässä.

6. Koska ruskea rasva tuottaa lämpöä, se on todennäköisesti kehittynyt suojaamaan nisäkkäitä kylmältä.

7. Tutkijoiden mukaan lihasten värinä pakkasella on alkuperäinen tapa, joka edesauttaa ruskean rasva määrän lisääntymistä kehossa. Se, että ruskean rasvan määrä kasvaa liikunnasta, on luultavasti sivuseuraus siitä, että liikkuessa lihakset supistelevat samalla tavalla kuin palellessa.

8. Ruskean rasvan aktiivisuus lisää ihmisten energiankulutusta.

9. Insuliini lisää sokeriaineenvaihduntaa enemmän ruskeassa rasvassa kuin tavallisessa valkeassa rasvakudoksessa.

10. Ylipainoisilla ruskean rasvan aineenvaihdunta ei kasva kylmässä eikä insuliinin vaikutuksesta yhtä paljon kuin laihoilla ihmisillä.

11. Laihduttaminen saattaa lisätä ruskean rasvan aktiivisuutta. Ruskean rasvan alentunut toiminta todennäköisesti altistaa lihavuuden kehittymiselle.

12. Ruskean rasvan lisääminen esimerkiksi lääkkeillä voisi joidenkin tutkijoiden mukaan hoitaa ja ehkäistä lihavuutta ja diabetesta.

Lähteet:
Characterisation of functional brown adipose tissue in adult humans
Brown adipose tissue volume in healthy lean south Asian adults compared with white Caucasians: a prospective, case-controlled observational study
Irisin and FGF21 Are Cold-Induced Endocrine Activators of Brown Fat Function in Humans
Calorie-burning brown fat is a potential obesity treatment, researchers say

Tarkastanut;
Janne Orava
LT, Turun yliopisto

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia