Ministeri Rehula: "Tää on mun juttu"

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula pitää tehtävänään hallitusohjelman sote-kirjausten noudattamista.

Mistä mä nyt olen myöhässä, kysyy perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula astuessaan työhuoneeseensa Helsingin Kruununhaassa.

Aamu on alkanut haastattelulla Ylen tv-studiossa heti seitsemän jälkeen. Puoli kymmeneen mennessä ministeri on myös ehtinyt linjata sote-uudistusta ministeriön voimin. Eväinä kokouksesta on julisteen kokoinen paperi, jonka Rehula kiinnittää seinälle. Paperiin on piirretty ympyröitä – sote-uudistuksen keskeisiä ja vähemmän keskeisiä osa­tekijöitä.

– Tähän keskelle on piirretty kolme ympyrää: integraatio, hallinto ja rahoitus. Ne ovat ne ihan olennaisimmat ­asiat. Ympärillä on lukuisa määrä asioita, jotka pitää ottaa huomioon. Vaikkapa omaisuusjärjestelyt on asia, joka pitää hoitaa, mutta ei se ytimessä ole.

Valmista vuonna 2019

Rehulan kaksivuotisen ministerikauden päätehtävä on sote-uudistus. Lain on tarkoitus olla eduskunnan käsittelyssä lokakuussa 2016 ja voimassa 1.7.2017. Sen jälkeen alkaa puolentoista vuoden siirtymäaika, jolloin uudet alueet nostetaan pystyyn ja vanhoja hallinnollisia ­rakenteita puretaan alta pois.

Vuoden 2019 alusta pitäisi uuden järjestyksen vallita koko maassa.

– Silloin monen tilinauhassa ­lukee uuden työnantajan nimi.

Kysymykseen siitä, millaista sote-­uudistusta hän ajaa, Rehula ei vastaa. Hän painottaa huolehtivansa siitä, että hallitusohjelman kirjaukset täyttyvät.

– Nämä raiteet, joita edetään, on ­yhdessä sovittu ja niistä pidetään kiinni. Minulla on vastuu siitä, että valmistelu etenee ja porukka jaksaa.

Aikaa kohdata potilas

Miten sote-uudistuksen jälkeen lääkärit saadaan riittämään Suomen joka kolkkaan? Alkavatko lääkärit esimerkiksi kulkea potilaiden luona, sen sijaan että potilas tulisi terveyskeskukseen?

– Ei mikään hallinnollinen ratkaisu vie lääkäriä kotiin. Paikallisia variaatioita on jo ja niitä tulee ajan myötä lisää. Nyt haetaan perusratkaisua; yritetään oppia tekemään asiat toisin kuin tähän asti.

Rehula arvioi, että lääkärivajetta tulevat helpottamaan esimerkiksi toimivat tietojärjestelmät.

– Lääkäreille tulee lisää aikaa tehdä ­sitä varsinaista työtä, kohdata potilaita, jos saadaan hilavitkuttimet eli nämä potilastietojärjestelmät toimimaan.

Rehula ei oleta sote-uudistuksen vaikuttavan lääkärin työhön paljonkaan. Tosin uudistuksen aikaansaaminen tuonee kaivattua työrauhaa.

Ministerin lupaa ei tarvita

Rehula kiittelee kuntia, joissa ei ole levitelty käsiä epävarmuuden edessä eikä jääty odottamaan valtakunnan tason ratkaisuja, vaan on tehty omaa kehittämistyötä.

– Hoitoketjuja on lupa miettiä, ja ­lähipalvelujen miettimistä on lupa jatkaa. Eikä kentällä ministerin lupaa tarvita. Ei Helsingistä tulla yksityiskohtaisesti määräämään, millaiset Ylä-Tölviön sote-palveluiden pitäisi olla, vaan annetaan puitteet ja raamit.

Rehulan mukaan nyt olisi tärkeää, ­että kunnat miettisivät, millaisella yhteistyöllä saataisiin kehitettyä parhaat mahdolliset palvelut.

Entä ne kunnat, joissa on ulkoistettu sote-palveluita siinä pelossa, että muuten ne sote-uudistuksen myötä kaikkoavat kunnasta?

Lue lisää: Olipa tarkastus!

– Et saa hohtimillakaan mua vastaamaan muuta, kuin että kunnat tekevät oman itsehallintonsa mukaisia päätöksiä.

Ongelmatonta mallia ei ole

Sote-uudistuksen osuus kestävyysvajeen supistamisessa on noin kolme miljardia. Mistä moinen säästö syntyy?

– Sote-uudistuksen ei ole laskettu tuovan suoria budjettisäästöjä. Nyt yritetään tehdä sellaisia ratkaisuja, että ne toimisivat pitkälle ensi vuosikymmenelle ja seuraavallekin.

Säästöjen lasketaan syntyvän siitä, ­että sote-menojen kasvu hidastuu.

Rehula epäilee, että sote-uudistusta tullaan valittavasta mallista riippumatta syyttämään kaikesta, mikä menee pieleen.

– Eikä ongelmatonta mallia olekaan, sekin pitää muistaa.

Rehula kuitenkin uskoo vakaasti, että tällä kertaa sote-uudistus syntyy. Hän vakuuttaa, että yritys oli kovaa jo viime vaalikaudella. Ja nyt henki ministeriössä on vahva. Uudistukseen uskotaan.

– Mun fiilis on, että mua väsyttää, mutta mä teen tätä sydämellä. Tää on mun juttu.

”Palveluketjujen saumaton kokonaisuus”

Hallitusohjelmassa sote-uudistuksesta on sovittu mm. seuraavaa:

➤ Sote-palvelut järjestetään kuntaa suurempien itsehallintoalueiden pohjalta. Alueita on enintään 19.
➤ Sairaaloiden työnjakoa uudistetaan.
➤ Tietojärjestelmät yhtenäistetään järjestämisvastuussa olevilla alueilla.

Lisätietoa: www.valtioneuvosto.fi/sipilan-hallitus/hallitusohjelma

Juha Rehula

➤ Perhe- ja peruspalveluministeri
➤ Ikä: 52
➤ Puolue: Suomen Keskusta
➤ Kotikunta: Hollola
➤ Koulutus: ylioppilasmerkonomi, sosionomi
➤ Aiempia tehtäviä: Kansanedustajana vuodesta 1996, Sosiaali- ja terveysministerinä 24.5.2010–21.6.2011, Edellisen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja

Kirjoittanut:
Hertta Vierula
Kuva: Nina Kaverinen

Julkaistu Lääkärilehdessä 38/15.