Miten Pohjois-Suomi selvitti lääkärivajeen?

Lapissa ja Länsi-Pohjassa lähes kaikki virat on täytetty.

Lapissa ja Länsi-Pohjassa oli muutama vuosi sitten Suomen suurin lääkärivaje, mutta nyt lähes kaikki virat on täytetty. Mitä Lapissa on tehty, sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikön ylilääkäri Tapio Kekki?

– Tekijöitä on monta. Nostaisin kärkisijoille sen, että satsataan erikoistumiseen, koulutukseen ja nuorten lääkärien ohjaamiseen. Esimerkiksi Rovaniemi tekee näin. Rekrytointia on parannettu, ja lääkärikoulutuksen määrien lisääminen alkaa varmaan näkyä.

Kekin mukaan ainakin Inarissa on saatu paljon nuoria lääkäreitä. Moni on jäämässä eläkkeelle ja perusterveydenhuollossa on menossa sukupolvenvaihdos.

– En usko, että tilanne huononee. Yleislääketieteeseen erikoistuminen ja perusterveydenhuoltoon sitoutuminen näyttävät lisääntyneen. Aina voi tietysti tulla paikallisia ongelmia, pienessä yksikössä yksittäisen ihmisen päätökset tuntuvat herkästi.

Miten Länsi-Pohjassa päästiin hyvään tilanteeseen, Kemin terveydenhuollon johtaja Outi Kääriäinen?

– Moni muuttuja vaikuttaa, esimerkiksi rekrytointi ja erikoistumiskoulutus. Kuuntelemme nyt asiantuntijoita, miten työ kannattaa järjestää.

– Keskitimme palvelut yhdelle terveysasemalle. Yhtenä tavoitteena on, että terveyskeskuslääkäri ei kokisi työtään yksinäiseksi. Voisin kuvitella, että jos työyksikön toiminnallisiin ongelmiin voi omassa työssään vaikuttaa, niin työhön uskalletaan hakeutua.

Lue lisää: Joka päivä etänä

Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Lääkäriliitto / Rob Orthen

Julkaistu Lääkärilehdessä 3/14.