MS-tauti lyhentää elinikää

Tulosten perusteella MS-potilaat elivät keskimäärin 76-vuotiaiksi, kun samana vuonna syntyneet ja samalta seudulta kotoisin olevat verrokit elivät keskimäärin 83-vuotiaiksi.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastavat kuolevat edelleen muita nuorempina, vaikka taudin hoito on kehittynyt vuosien varrella. Tiedot perustuvat tutkimukseen, jossa tarkasteltiin 5 800 MS-potilaan ja 29 000 terveen verrokin terveysrekisteritietoja.

Tulosten perusteella MS-potilaat elivät keskimäärin 76-vuotiaiksi, kun samana vuonna syntyneet ja samalta seudulta kotoisin olevat verrokit elivät keskimäärin 83-vuotiaiksi. MS-potilaiden kuolemista runsaat 40 prosenttia johtui MS-taudista tai sen liitännäissairauksista. Seuraavaksi yleisimmät kuolinsyyt olivat sydän- ja verisuonitaudit, syövät ja hengityssairaudet.

Tutkijat havaitsivat lisäksi, että vaikka diabetes, masennus ja muut pitkäaikaissairaudet eivät lyhentäneet MS-potilaiden elämää enempää kuin verrokkien, niitä potevat menehtyivät silti varhemmin kuin pelkkää MS-tautia sairastavat. Näin ollen diabeteksen ja muiden sairauksien hyvä hoitaminen todennäköisesti pidentäisi MS-potilaiden elinikää, vaikka MS-taudin hoidossa ei tapahtuisi suuria parannuksia.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä. Hiljattain samasta aiheesta julkaistiin myös toinen tutkimus. Siinä MS-potilaiden suurempi kuolleisuus yhdistettiin sydän- ja hengityssairauksien lisäksi infektiotauteihin. Myös itsemurhat olivat MS-potilailla yleisempiä kuin väestössä yleensä.

MS-tautia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

Lue myös:
MS-taudin hoito on kehittynyt nopeasti

Uutispalvelu Duodecim

Neurology 2015;DOI:10.1212/WNL.0000000000001718

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.