Tämä sovellus tuo apua MS-tautipotilaan arkeen

Oulun yliopistossa on kehitteillä digitaalinen terveyssovellus, joka auttaa MS-tautia sairastavan uupumusoireisiin.

Voimakas uupumus on yksi MS-taudin näkymättömistä oireista.
Adobe/AOP
Voimakas uupumus on yksi MS-taudin näkymättömistä oireista.

MS-tauti on neurologinen sairaus, jota sairastaa yli 12 000 suomalaista ja lähes kolme miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti.

MS-taudin yksi yleisimmistä oireista on voimakas uupumus. Se verottaa sairastavan työ- ja toimintakykyä.

- Uupumus on hyvin yleinen ja merkittävä oire MS-taudissa, eikä siihen ole saatavilla hyviä lääkehoitoja. Sen vuoksi olemme kiinnostuneita löytämään uusia keinoja, joilla voimme parantaa uupumuksesta kärsivien ihmisten elämää, sanoo neurologian erikoislääkäri Mervi Ryytty Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

MS-tautia sairastavat mukana kehittämisessä

Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala ovat aloittaneet pilottitutkimuksen, jossa MS-tauti potilaat testaavat uupumuksen hallintaan tarkoitettua digitaalista terveyssovellusta.

- Uupumus on hyvin yleinen ja merkittävä oire MS-taudissa, eikä siihen ole saatavilla hyviä lääkehoitoja, sanoo neurologian erikoislääkäri Mervi Ryytty Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Osallistujat käyttävät sovellusta kaksi kuukautta ja raportoivat samalla kokemuksistaan.

More Staminaksi nimetty sovellus on itsehoitotyökalu, joka on suunniteltu auttamaan MS-potilaita säätelemään energiatasojaan ja ehkäisemään väsymystä.

Sovelluksessa käytetään puettavia antureita, jotka antavat suosituksia käyttäjälle.

Näitä suosituksia noudattamalla potilas tulisi parhaassa tapauksessa toimeen paremmin väsymyksensä kanssa ja hänen elämänlaatunsa paranisi.

Sovelluksen on kehittänyt lääketieteen sekä tieto- ja sähkötekniikan asiantuntijoista koostuva tiimi Oulun yliopistossa.

Kehittämisprosessiin on osallistunut myös MS-tautia sairastavia ihmisiä ja heidän läheisiään.