Nivustyrän tähystysleikkaus potilasystävällisempi kuin avoleikkaus

Useat elämänlaatumittarit ja lyhyempi sairausloma puoltavat tähystysleikkausta.

Suomessa aikuisen nivustyrä leikataan useimmiten avohaavasta paikallispuudutuksessa, mutta useissa Euroopan maissa tähystyskirurginen leikkaus on suosituin menetelmä. Edellinen on halpa, nopea ja sopii päiväkirurgiaan, jälkimmäinen vaatii yleis­anestesian ja laparoskooppiset välineet. Useat satunnaistetut tutkimukset ovat osoittaneet, että pitkäaikaistulokset ovat samaa luokkaa, mutta entä välitön kipu ja vaikutus elämänlaatuun?

Suomalaiskirurgit selvittivät kipupäiväkirjan avulla avo- tai tähystysleikkaukseen satunnaistettujen potilaiden välittömiä tuntemuksia (0–30 vrk). Yhteensä 202 potilasta leikattiin viidessä sairaalassa (98 tähystystoimenpidettä ja 104 avo­leikkausta paikallispuudutuksessa). Molemmissa tekniikoissa nivustyrä korjattiin saman verkon avulla.

Tähystysleikkauksella hoidetut ­potilaat raportoivat vähemmän varhaista kipua ja tarvitsivat vähemmän kipulääkkeitä kuin avoleikkauspotilaat. Useat elämänlaatumittarit ja lyhyempi sairausloma (14 vs. 17 vrk) puolsivat tähystysleikkausta. Kaksi potilasta tähystysryhmästä ja viisi avoleikkaus­ryhmästä sai pinnallisen haava-infektion.

Tähystysleikkaus oli siis useilla mittareilla potilasystävällisempi kuin avo­leikkaus, mutta se on kalliimpi ja teknisesti vaikeampi. Nuorille työssä käyville potilaille kannattaa ehkä suositella useammin tähystysleikkausta, varsinkin jos tyrä on kovin kipeä ennen leikkausta.

Matikainen M ym. A randomized clinical trial comparing early patient-reported pain after open anterior mesh repair versus totally extraperitoneal repair of inguinal hernia. Br J Surg, verkossa ensin 13.11.2021. doi: 10.1093/bjs/znab354.

Hannu Paajanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 49/2021.