Nivustyrän tähystysleikkaus potilasystävällisempi kuin avoleikkaus

Useat elämänlaatumittarit ja lyhyempi sairausloma puoltavat tähystysleikkausta.

Nivustyrän tähystysleikkaus potilasystävällisempi kuin avoleikkaus Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

Suomessa aikuisen nivustyrä leikataan useimmiten avohaavasta paikallispuudutuksessa, mutta useissa Euroopan maissa tähystyskirurginen leikkaus on suosituin menetelmä. Edellinen on halpa, nopea ja sopii päiväkirurgiaan, jälkimmäinen vaatii yleis­anestesian ja laparoskooppiset välineet. Useat satunnaistetut tutkimukset ovat osoittaneet, että pitkäaikaistulokset ovat samaa luokkaa, mutta entä välitön kipu ja vaikutus elämänlaatuun?

Suomalaiskirurgit selvittivät kipupäiväkirjan avulla avo- tai tähystysleikkaukseen satunnaistettujen potilaiden välittömiä tuntemuksia (0–30 vrk). Yhteensä 202 potilasta leikattiin viidessä sairaalassa (98 tähystystoimenpidettä ja 104 avo­leikkausta paikallispuudutuksessa). Molemmissa tekniikoissa nivustyrä korjattiin saman verkon avulla.

Tähystysleikkauksella hoidetut ­potilaat raportoivat vähemmän varhaista kipua ja tarvitsivat vähemmän kipulääkkeitä kuin avoleikkauspotilaat. Useat elämänlaatumittarit ja lyhyempi sairausloma (14 vs. 17 vrk) puolsivat tähystysleikkausta. Kaksi potilasta tähystysryhmästä ja viisi avoleikkaus­ryhmästä sai pinnallisen haava-infektion.

Tähystysleikkaus oli siis useilla mittareilla potilasystävällisempi kuin avo­leikkaus, mutta se on kalliimpi ja teknisesti vaikeampi. Nuorille työssä käyville potilaille kannattaa ehkä suositella useammin tähystysleikkausta, varsinkin jos tyrä on kovin kipeä ennen leikkausta.

Matikainen M ym. A randomized clinical trial comparing early patient-reported pain after open anterior mesh repair versus totally extraperitoneal repair of inguinal hernia. Br J Surg, verkossa ensin 13.11.2021. doi: 10.1093/bjs/znab354.

Hannu Paajanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 49/2021.

Oletko jo lukenut nämä?