Nyt on pakko kysyä: Suojaako D-vitamiini ihoa palamiselta?

Säteilyturvakeskuksen erikoistutkija Lasse Ylianttilan mukaan D-vitamiini on nykyään muotivitamiini, jonka väitetään auttavan lähes joka vaivaan.

D-vitamiinin vaikutuksista puhutaan nykyään paljon ja netissä pyörii väitteitä, joiden mukaan vitamiinilla voisi ehkäistä palamistakin.

Suojaako D-vitamiini ihoa palamiselta, Säteilyturvakeskuksen erikoistutkija Lasse Ylianttila?

– D-vitamiini ei vaikuta rusketuksen syntymiseen, eikä suojaa ihoa palamiselta. Sen sijaan D-vitamiini auttaa UV-säteilyn aiheuttamien DNA-vaurioiden korjaamisessa. Tämän takia D-vitamiini voi pienentää ihosyöpäriskiä suuressa kuvassa.

– D-vitamiinin saaminen on edesauttanut ihon vaalenemista evoluution kuluessa. Kun ihmiset ovat levittäytyneet alueille, jossa auringon UV-säteilyä on ollut vähemmän saatavilla, on luonnonvalinta suosinut vaaleampaa ihoa, jotta D-vitamiini syntyisi riittävästi. D-vitamiinin syntyminen on siis vaikuttanut eri ihotyyppien syntymiseen, mutta itse ihon ruskettumisprosessiin D-vitamiini ei vaikuta.

– On totta, että D-vitamiinin syntyyn tarvittava UV-säteily on aallonpituudeltaan käytännössä sama kuin ihoa polttava säteily. Tällöin ihon palamista estävät keinot estävät myös D-vitamiinin syntymistä iholla. Mekanismit ovat kuitenkin erilaiset, eivätkä ole yhteydessä toisiinsa.

– Se ei ole totta, että D-vitamiinin saamiseksi pitäisi lopettaa UV-säteiltä suojautuminen. Riittää, että ihminen saa 15–30 minuutin ajan auringon valoa kasvoilleen ja käsilleen muutaman kerran viikossa huhtikuun–syyskuun välisenä aikana. Auringossa ei siis tarvitse makoilla tuntikausia. Ihminen ei edes voi saada ylen määrin D-vitamiinia auringosta. Liiallinen auringonvalo hajottaa ihossa muodostuneen D-vitamiinin esiasteen.

– D-vitamiini on nykyään muotivitamiini, jonka väitetään auttavan lähes joka vaivaan. Tällöin mielikuva D-vitamiinin suojaavasta vaikutuksesta voi syntyä nopeastikin, etenkin jos tietää, miten D-vitamiini on vaikuttanut ihon värin kehittymiseen. Varteenotettavaa tutkimusnäyttöä siitä, että D-vitamiini suojaisi ihoa palamiselta, ei ole olemassa.

Lue myös:
Miksi ruskettunutta kehutaan?
9 myyttiä auringonotosta
Osaatko olla fiksusti auringossa?

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia