Omega-3-rasvahappolisät ja D-vitamiini eivät vähennä eteisvärinää

Rasvahappolisä lisäsi hieman eteisvärinää kookkailla henkilöillä.

Kokeelliset ja havainnoivat tutkimukset ovat viitanneet siihen, että omega-3-rasvahapot ja D-vitamiini voisivat vähentää eteisvärinän ilmaantumista. Nyt uusi laaja tutkimus osoittaa, ettei kummastakaan ole hyötyä – pikemminkin päinvastoin.

Vital Rhythm -tutkimuksessa satunnaistettiin yli 25 000 yli 50-vuotiasta käyttämään pieniannoksista omega-3-rasvahappolisää ja ­D3-vitamiinia tai lumevalmisteita.

Rasvahappo- tai D-vitamiinilisä ei vähentänyt yksin eikä yhdessä eteisvärinän ilmaantumista 5,3 vuoden seurannassa. Sen sijaan rasvahappolisä lisäsi hieman eteisvärinää kookkailla henkilöillä ja D-vitamiini puolestaan nuoremmilla ja vähemmän alkoholia käyttävillä.

Aiemmissa tutkimuksissa iso omega-3-rasvahappolisä lisäsi eteis­värinän ilmaantumisen vaaraa merkittävästi. Hieman pienempikin annos antoi samansuuntaisen tuloksen. Eteis­värinän ehkäisyyn ei näitä ravintolisiä kannata käyttää edes pienin annoksin.

Albert CM, Cook NR, Pester J ym. Effect of marine omega-3 fatty acid and vitamin D supplementation on incident atrial fibrillation: A randomized clinical trial. JAMA 2021;325:1061–73.

Hanna Rintala

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 18/2021.