Omenamehu sopii lasten suolistotulehduksen hoitoon

Tutkimuksen mukaan laimennettu omenamehu oli yhtä tehokasta lasten lievissä suolistotulehduksissa kuin nestetasapainon korjaamiseen tarkoitettu oraaliliuos.

Tutkimuksen mukaan laimennettu omenamehu oli yhtä tehokasta lasten lievissä suolistotulehduksissa kuin nestetasapainon korjaamiseen tarkoitettu oraaliliuos.

Kanadalaistutkimuksessa selvitettiin, miten gastroenteriitistä ja lievästä kuivumisesta kärsiviä pikkulapsia kannattaisi parhaiten hoitaa. Potilaat olivat iältään 1/2–5-vuotiaita.

Tutkittavat satunnaistettiin kahteen ryhmään, josta toiselle annettiin sairaalassa hoidoksi laimennettua omenamehua ja jatkossa neuvottiin antamaan sitä juomaa, joka lapselle maistuu. Toiselle ryhmälle annettiin sairaalassa omenanmakuista neste- ja elektrolyyttitasapainon korjaamiseen tarkoitettua liuosta. Samaa hoitoa neuvottiin jatkamaan kotona.

Tutkimuksessa arvioitiin hoidon onnistumista sen mukaan, joutuivatko potilaat seitsemän päivän kuluessa suonensisäiseen nesteytykseen, uudelleen sairaalahoitoon tai lääkärin vastaanotolle, pitkittyivätkö oireet, paheniko kuivuminen tai joutuivatko potilaat vaihtamaan hoitoryhmää.

Hoito epäonnistui harvemmin ryhmässä, jolle annettiin omenamehua. Eroja oli erityisesti suonensisäiseen nesteytykseen joutuneiden osuuksissa.

Tutkijat toteavat, että lievissä suolistotulehduksissa hoito onnistuu paremmin, kun lapsille annetaan omenamehua ja sen jälkeen heidän itse haluamiaan juomia. Hyvin sokeristen juomien antamista ei ole tavallisesti suositeltu, sillä on pelätty niiden aiheuttavan osmoosiripulia. Tutkijoiden mukaan riski on kuitenkin hyvin pieni. Myöskään merkittävästä hyponatremiasta ei ollut tässä tutkimuksessa merkkejä.

Tutkimus julkaistiin JAMA-lehdessä.

Lähde:
Effect of Dilute Apple Juice and Preferred Fluids vs Electrolyte Maintenance Solution on Treatment Failure Among Children With Mild Gastroenteritis.

Kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Fotolia