Pankreatiitissa paksusuolikin voi olla vaarassa

Vaikea pankreatiitti vaurioittaa useita elinjärjestelmiä.

Komplisoitunut haimatulehdus on edelleen usein tehohoitoa vaativa tila, jossa kuolleisuus on 20–40 %. Vaikea pankreatiitti vaurioittaa useita elinjärjestelmiä, kuten keuhkoja, maksaa, munuaisia ja suolistoa. Poikittainen koolon sijaitsee aivan haiman vieressä, ja se voi mennä kuolioon haimatulehduksen edetessä, koska suoliliepeen verenkierto häiriytyy. Vaikka tilanne on tuttu tehohoidosta vastaaville kirurgeille, koolonnekroosin oikea-aikainen diagnosointi on edelleen vaikeaa. Hoitona on nopea laparotomia ja vaurioituneen suolen osan poisto.

Tuoreessa katsauksessa amerikkalaiskirurgit tutkivat nekrotisoivaa pankrea­tiittia sairastaneiden 647 potilaan paksusuolikomplikaatiot vuosilta 2005–2017. Paksusuoli vaurioitui 69 potilaalla. Iskemia oli yleisin, sitten perforaa­tiot , fistelit, striktuurat ja harvinaisin fulminantti Cl. difficile -koliitti. Tupakointi lisäsi koolon­komplikaatioita, samoin sepelvaltimotauti ja hengitysvajaus. Sairastavuus oli koolonnekroosissa yleisempää kuin muilla ja kuolleisuus samoin.

Koolon vaurioituu siis noin joka kymmenennellä vaikeaa pankreatiittia sairastavalla potilaalla. Jos tehohoidossa olevan haimatulehduspotilaan tila huononee nopeasti ja TT-kuvaus sekä status puoltavat kolonnekroosia, nopea laparotomia voi pelastaa potilaan.

Maatman TK ym. Colon involvement in necrotizing pancreatitis. Incidence, risk factors, and outcomes. Ann Surg, verkossa ensin 7.7.2020, painossa. doi: 10.1097/SLA.0000000000004149

Hannu Paajanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 37/2020.