Paperittomien oikeus terveyspalveluihin laajenee

Paperittomille pitäisi esityksen mukaan taata kiireellisen sairaanhoidon lisäksi esimerkiksi raskauden ja synnytyksen hoito sekä eräät pitkäaikaissairauksien hoidot.

Hallitus esittää kunnille velvollisuutta järjestää välttämättömät terveyspalvelut Suomessa oleskeleville paperittomille ihmisille. Oikeus terveyspalveluihin olisi lähes samanlaajuinen kuin turvapaikanhakijoilla.

Paperittomille pitäisi esityksen mukaan taata kiireellisen sairaanhoidon lisäksi esimerkiksi raskauden ja synnytyksen hoito sekä eräät pitkäaikaissairauksien hoidot. Hoidon välttämättömyyden arvioisi terveydenhuollon ammattilainen.

Alaikäiset saisivat kaikki tarvittavat terveydenhuollon palvelut samoin perustein kuin alaikäiset, joilla on Suomessa kotikunta.

Kunta voisi periä palveluista asiakasmaksun, joka saisi olla enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen. Maksukyvyttömyys ei saisi olla este palvelun saamiselle. Valtio korvaisi kustannukset kunnille, jos niitä ei saataisi perittyä ihmisiltä itseltään.

Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2016.

Global Clinicilla iloitaan ja jatketaan töitä

Global Clinicilla vapaaehtoisena työskentelevä lääkäri Paula Tiittala iloitsee hallituksen esityksestä.

– Tämä on hieno juttu. Lakiesitystä on odotettu, mutta pelkäsin jo, että se jää pöydälle.

Tiittala arvioi, että Global Clinicilla ei ole vielä syytä pistää lappua luukulle, vaikka paperittomien oikeus terveyspalveluihin laajenee.

Lue lisää: Olipa tarkastus!

– Meidän potilaistamme 80 % on EU:n alueelta tulevia romaneja. Heidän tilanteeseensa tämä lakiesitys ei valitettavasti tuo muutosta.

Tiittala epäilee myös, että vaatimus maksaa hoidon todelliset kustannukset voi estää hoitoon hakeutumisen.

– Esityksessä on puutteita, mutta toki se on askel oikeaan suuntaan.

Kirjoittanut:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.