Peleistä voi tulla digitaalisia lääkkeitä

Suomalainen tutkimusryhmä kehittää peliterapiaa.

Helsingin yliopiston apulaisprofessori Matias Palvan tutkimusryhmä yhdistää aivo- ja pelitutkimusta ja kehittää digitaalisia lääkkeitä erityisesti masennuksen hoitoon.

Tutkimusryhmä on kehittänyt Meliora-pelin masennuksen hoitoon ja kognitiiviseen kuntoutukseen. Melioraa on testattu osana masennuksen hoitoa. Tutkimuksen välitulosten mukaan 15–20 tunnin Meliora-pelaaminen vähentää masennusoirepisteitä 30–35 prosenttia ja 40–50 tunnin pelaaminen yli 50 prosenttia.

Parhaillaan ryhmä kehittää Melioran pohjalta perustaa yksilöityvälle terapeuttiselle pelialustalle eli aivojen toimintaa muovaavalle tietokonepelille. Hanke tuottaa teknologiaa, jolla voidaan kohdennetusti muuttaa aivojen toimintaa pelien ja digitaalisten alustojen avulla.

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsivät hankkeelle vastikään 500 000 euron rahoituksen. Ajatuksena on, että aivojen toimintaa muovaavista videopeleistä voi tulla tärkeä uusi aivosairauksien hoitomuoto. Ne voivat myös auttaa ikääntyviä pitämään yllä aivokuntoaan.

Hertta Vierula

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.