Pelkät suojakäsineet eivät estä noroviruksen leviämistä

Suojakäsineiden tiheä vaihtaminen, huolellinen käsienpesu sekä puhtaat raaka-aineet torjuvat tehokkaasti norovirusta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Helsingin yliopisto ja VTT tutkivat kokeellisissa oloissa norovirusten leviämistä elintarviketyöntekijän käsistä sellaisinaan syötäviin valmiisiin ruokiin.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että Norovirus voi levitä helposti elintarviketyöntekijän käsistä kuumentamattomina syötäviin elintarvikkeisiin. Suojakäsineetkään eivät aina estä viruksen leviämistä, jos riittävästä käsihygieniasta ei huolehdita.

Kohteena kurkkuvoileipä

Tutkimuskohteena oli kurkkuvoileipä, koska sen ainesosat ovat yksinkertaisia ja kurkkuun kosketaan käsin useita kertoja leivän kokoamisen aikana.

Käsihygienian vaikutusta tuotteen saastumiseen arvioitiin kokeellisessa tutkimuksessa. Koeolosuhteissa norovirus levisi koehenkilön viruksella saastutetuista käsistä suojakäsineisiin joka kerta koetta toistettaessa, joskin melko pieninä määrinä.

Norovirusta lisättiin myös kurkun pinnalle ja tutkittiin, millaisina määrinä se levisi kurkkuvoileipään. Suojakäsineistä virus levisi huomattavasti tehokkaammin kurkkuvoileipään kuin yksittäisestä saastuneesta raaka-aineesta:

Eviran riskinarvioinnin tutkimusyksikön tutkija Maria Rönnqvistin mukaan henkilön kädet levittivät virusta tehokkaammin kuin yksittäinen raaka-aine.

Tutkimuksessa korostetaankin, että suojakäsineiden tiheä vaihtaminen, huolellinen käsienpesu sekä puhtaat raaka-aineet torjuvat tehokkaimmin norovirusta.

Norovirus on yleisimpiä aikuisten vatsatautien aiheuttajia. Vuonna 2013 se aiheutti noin kolmanneksen elintarvikevälitteisistä epidemioista Suomessa. Ruoan välityksellä leviäviin norovirustapauksiin on usein yhdistetty tartunnan saanut ruoanvalmistaja tai elintarviketyöntekijä.

Norovirus leviää helposti ulosteesta ja oksennuksesta ihmisestä toiseen paitsi sairauden aikana, myös pitkään sairauden jälkeen. Virusta erittävä henkilö voi olla täysin oireetonkin. Se leviää myös elintarvikkeiden, veden ja erilaisten pintojen kuten ovenkahvojen, jopa kankaiden välityksellä.

Lähde:
Evira

Kuva:
Panthermedia