PKV-reseptit muuttuvat sähköisiksi

Muitakin uudistuksia tulossa. Esimerkiksi marraskuun alusta alkaen potilas voi pyytää reseptin uusimista Omakannan kautta.

Marraskuun alusta alkaen myös PKV- ja huumausainereseptit on kirjoitettava e-resepteinä. Potilas ei voi niiden kohdalla kieltäytyä sähköisestä reseptistä. Muitakin muutoksia lakiin sähköisestä lääkemääräyksestä on tulossa.

Sähköisen reseptin ulkopuolelle jäävät tässä vaiheessa erikoisluvalliset reseptit.

- Ne ovat tulossa mukaan näillä näkymin vuonna 2017, kertoo projektipäällikkö Harri Nurmi THL:sta.

Tietojenluovutuskielto mahdolliseksi

Potilas voi marraskuun alusta alkaen asettaa reseptikohtaisen tietojenluovutuskiellon. Kielletystä reseptistä ei saa luovuttaa tietoja apteekeille eikä terveydenhuollolle. Vain lääkkeen määrännyt lääkäri saa tietoja reseptistä reseptikeskuksesta.

- Potilasohjeen viivakoodi on reseptin yksilöivä tunniste, jonka avulla lääke voidaan potilaalle apteekista toimittaa.

Nurmi muistuttaa, että potilastietojärjestelmässä mahdollisesti ylläpidettävään lääkityslistaan kielto ei vaikuta.

Reseptin korjaamiseen muutoksia

Lääkärien toivomuksesta e-reseptiin tulee mahdollisuus korjata reseptiä, joka on jo kokonaan toimitettu. Tätä on kaivattu esimerkiksi tilanteissa, joissa lääkkeen määrännyt lääkäri on halunnut kirjata reseptiin uusimiskiellon.

E-reseptin korjaamista sen sijaan rajoitetaan sellaisissa tilanteissa, joissa reseptiä on jo toimitettu tai se on annosjakeluvarauksessa. Valmistetta tai määrättyä määrää ei enää voi korjata.

Apteekille tulee oikeus tehdä teknisiä korjauksia lääkäriltä kysymättä, esimerkiksi siirtää iterointi- tai sic-merkintä oikeaan kenttään. Puutteellisia reseptejä voidaan korjata apteekissa, jossa siitä sovitaan lääkärin kanssa esimerkiksi puhelimitse. Valmisteen muotoa tai määrättyä määrää näin ei voi korjata.

Ilman henkilötunnustakin onnistuu

Marraskuun alusta alkaen potilas voi pyytää reseptin uusimista Omakannan kautta. Tähän asti uusimispyynnöt ovat tulleet terveydenhuoltoon apteekin kautta. Terveydenhuollon yksikkö päättää itse, ottaako se sähköisiä uudistamispyyntöjä vastaan.

- Ensisijaisesti potilaalle tarjotaan järjestelmässä sitä terveydenhuollon yksikköä, joka on määrännyt uusimman uusittavista resepteistä.

Marraskuisen lakimuutoksen myötä tulee myös mahdollisuus kirjoittaa henkilötunnuksettomia reseptejä.

- Tällaisia reseptejä apteekki ei voi toimittaa ilman potilasohjetta.

Lue myös:
PKV-lääkkeiden paperiresepti sai jatkoaikaa 
Omakanta-palvelu auttaa reseptien hallinnassa

Kirjoittanut:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva:
Panthermedia 

Julkaistu Lääkärilehdessä 40/15.