Pohjois-Pohjanmaa aikoo keskittää etäyhteydenotot

Digitaalinen sote-keskus vastaa hoitotakuun kiristymiseen.

Adobe/AOP

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue aikoo rakentaa yksinomaan etäyhteyksillä toimivan digitaalisen sote-keskuksen.

Keskukseen halutaan ohjata vuodesta 2025 lähtien 95 000 kontaktia vuodessa.

Keskus tekee hoidontarpeen arviointeja, kiireettömiä ja kiireellisiä vastaanottoja sekä lääkärien konsultaatiota. Myös ajanvaraus kivijalkaan, röntgen- ja laboratoriolähetteet sekä lausunnot kuuluvat valikoimaan.

Toimialuejohtaja Päivi Peltokorven mukaan digitaalinen sote-keskus on yksi vastaus hoitotakuun kiristymiseen. Alueella on pitkiä jonoja. Ne halutaan purkaa, ja lääkäreistä on vajetta.

– Vaikka osa asukkaista ei halua käyttää digitaalisia keinoja lainkaan, monet ovat kaivanneet etäpalveluja ja mahdollisuutta ottaa yhteyttä milloin vain, Peltokorpi kertoo.

Parempaa kivijalkaa

Oulun yliopiston professori Juha Auvinen arvosteli Lääkärilehdessä äskettäin hyvinvointialueiden aikeita etähoidon keskittämisestä. Auvisen mukaan jonot saattavat kyllä poistua, mutta hoito pirstaloituu ja jatkuvuus kärsii.

Peltokorpi ei näe asiaa yhtä suoraviivaisesti.

– Kun yksinkertaisimmat ongelmat ohjautuvat digitaaliseen keskukseen, pääsemme parantamaan jatkuvuutta kivijalassa, hän arvioi.

Digitaaliselle sote-keskukselle soveltuviksi töiksi Peltokorpi nostaa tuoreen konsensussuosituksen mukaisesti pitkäaikaissairauksien seurantaa, elintapaohjausta ja hoidon tarpeen arviointia. Samoin lyhytaikaisia terveysongelmia, jotka voidaan diagnosoida etäkontaktin perusteella, kuten osan silmätulehduksista, ylähengitystieinfektioista ja iho-oireista.

Keskus käynnistyy vähitellen.

– Aloitamme rajatulla alueella, ja otamme oppia kokemuksista. Arvioitu kontaktimäärä on ensi vuonna 20 000 ja seuraavana vuonna 70 000, hän kertoo.

Pohjois-Pohjanmaan alueella oli lääkärien vastaanotoilla noin 360 000 käyntiä vuonna 2019.

Ulkoistetaan

Hyvinvointialue etsii keskukselle paraikaa tekijää julkisten hankintojen Hilma-sivustolla. Keskus on siis tarkoitus ulkoistaa.

Hankinta keskeytettiin marraskuun alussa. Syyt olivat Peltokorven mukaan teknisiä ja liittyivät tietotekniikan yksityiskohtiin.

– Muutokset olivat silti sen verran suuria, että juristit katsoivat uuden hankintailmoituksen tarpeelliseksi, Peltokorpi selvittää.

Korjattu hankintailmoitus on nyt ilmestynyt sivustolle.

Hankinnan arvoksi kerrotaan 11 miljoonaa euroa.

Pekka Nykänen

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.