Potilaat eivät tule koronavirustartunnan pelossa hoitoon, vaikka pitäisi

Vakavien sairauksien vuoksi hoitoon hakeutuvien määrä on puolittunut HUS:ssa Meilahden sairaalan neurologian päivystyksessä.

Ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA-kohtauksen saaneiden potilaiden määrä HUS:ssa Meilahden sairaalan neurologian päivystyksessä on vähentynyt koronaepidemian aikana puoleen tavanomaisesta määrästä.

TIA-kohtaus diagnosoidaan noin 4 000 suomalaisella vuosittain. Kohtauksen saaneen tulee hakeutua päivystykseen välittömästi, vaikka oireet menisivätkin ohi, koska joka kymmenes TIA-potilas saa aivoinfarktin viikon kuluessa ja joka kahdeskymmenes ensimmäisen vuorokauden kuluessa.

Päivittäin keskimäärin 68 suomalaista saa aivoverenkiertohäiriön. Siihen kuolee keskimäärin 12 henkilöä päivässä.

– Ihmisten tulee uskaltautua hoitoon ja tutkimuksiin myös koronaepidemian aikana. Hyödyt hoitoon hakeutumisesta ovat suurempia kuin riski sairastua koronavirukseen”, sanoo HUS:n Neurokeskuksen ylilääkäri Sami Curtze tiedotteen mukaan.

Aivoverenkiertohäiriöissä akuuttivaiheen hoitomuodot ja kohdennettu uusintatapahtumien estolääkitys ovat kehittyneet merkittävästi. Tämä pelastaa ihmishenkiä ja kohentaa sairastuneiden elämänlaatua. Nopea hoitoon pääsy ja pikainen oireiden syyn selvittäminen ovat hoidon tuloksen kannalta erittäin tärkeitä.

Hertta Vierula

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.