Prep-hoidolla ehkäistään HIV-tartuntoja

Hoito on tarkoitettu ihmisille, joilla on suuri riski saada HIV-tartunta.

Uusin keino ehkäistä tartuntoja on HIV-altistusta edeltävä lääkehoito eli prep. Prep-hoito perustuu emtrisitabiinin ja tenofoviiridisoproksiilin yhdistelmään. Hoito on tarkoitettu ihmisille, joilla on suuri riski saada HIV-tartunta.

Näihin ryhmiin kuuluvat homo- ja biseksuaaliset miehet sekä muut miehet, joilla on miesten välistä seksiä, pistämällä huumeita käyttävät ihmiset, vangit, seksityötä tekevät ihmiset, maahanmuuttajat, jotka ovat HIV-tartunnan suhteen haavoittuvassa asemassa sekä matkailijat, joilla on suurentunut HIV-tartunnan riski.

Suomessa todetaan vuosittain noin 170 uutta hiv-tartuntaa.

THL:n johtama kansallinen HIV- ja hepatiittiasiantuntijaryhmä on laatinut kansallisen prep-hoitoa koskevan suosituksen. Yhtenäisten käytäntöjen avulla halutaan varmistaa, että prep-hoitoa saavat oikeat henkilöt ja että sen käyttöä seurataan asianmukaisesti.

Koska prep-lääkitys ei suojaa muilta seksi- tai veriteitse tarttuvilta taudeilta, on kondomin ja puhtaiden pistovälineiden käyttö aina tärkeää.

THL:n mukaan prep-hoidon teho on osoitettu useissa tutkimuksissa. Hoidon teho riippuu käyttäjän sitoutumisesta lääkehoitoon. Tutkimuksissa niillä, jotka olivat käyttäneet prep-lääkitystä ohjeiden mukaisesti, ei ole todettu HIV-tartuntoja.

Hoitoa tarjoavalla taholla pitää olla hyvä tietämys HIV-infektiosta, seksitaudeista ja -käyttäytymisestä. Parhaiten oikeanlainen hoito, yhdenvertainen pääsy hoitoon sekä hoidon seuranta ja vaikuttavuuden arviointi toteutuisivat julkisessa terveydenhuollossa, THL:n tiedotteessa todetaan.

Kirjoittaja
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva
Fotolia

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 18.4.2019.