Puolueet vastasivat vaihtelevasti Sipilän sote-kysymykseen

Miltei kaikki eduskuntaryhmät vakuuttivat valmiuttaan keskustan maakunta- tai kuntayhtymäpohjaiseen sote-malliin. Kokoomus ja SDP eivät ottaneet suoraan kantaa järjestäjään.

Kaikki eduskuntapuolueet haluavat viedä vaalikauden aikana sote-uudistusta eteenpäin. Keskustan toivomaan maakuntamalliin tai kuntayhtymäpohjaiseen malliin ovat valmiimpia perussuomalaiset, vihreät, kristillisdemokraatit, RKP ja vasemmistoliitto.

Tämä käy ilmi hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk.) eduskuntaryhmiltä vappuaattona saamista vastauksista.

Sipilä kysyi puolueilta, olivatko nämä sitoutuneet viemään sote-uudistuksen läpi joko kuntayhtymä- tai maakuntapohjaisena.

Keskusta: Maakunnat järjestäjiksi

Keskusta pitää ensisijaisena maakuntapohjaista sote-ratkaisua ja toivoo, että sote-järjestämislaki annetaan eduskunnalle riittävine rahoitusratkaisuineen vuoden 2016 aikana.

Kokoomus ei ota suoraan kantaa palvelujen järjestäjään. Eduskuntaryhmä muistuttaa vastauksessaan, että perustuslain reunaehdot on huomioitava eikä suomalaisten verorasite saa nousta uudistuksessa.

Myöskään SDP ei ota kantaa kuntayhtymä- tai maakuntapohjaiseen malliin. SDP toteaa, että uudistuksen tulee täyttää perustuslain ehdot kansanvallan toteutumisen ja läpinäkyvyyden suhteen.

Maakuntamallille kannatusta

Perussuomalaisille käy joko kuntayhtymäpohjainen tai maakuntapohjainen sote-malli. Perussuomalaiset pitää uudistuksen lähtökohtana vahvaa julkista sektoria, jota voi täydentää kolmas ja yksityinen sektori.

Vihreät ja vasemmistoliitto olisivat valmiita kokoamaan maakunnille sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen lisäksi muitakin tehtäviä. Silloin maakunnille valittaisiin vaaleilla maakuntavaltuusto ja annettaisiin verotusoikeus. Vihreät nimeää tavoitteekseen myös terveydenhuollon rahoituksen yksikanavaisuuden.

Lue lisää: Olipa tarkastus!

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä on avoin erilaisille malleille, kunhan sote-ratkaisu vähentää hallintokuluja, palvelut järjestetään nykyistä suuremmissa yksiköissä ja toiminnan sisältöjä uudistetaan.

Myös RKP kertoo sitoutuvansa sote-uudistukseen keskustan ehdottamilla tavoilla.

Varsinaisten hallitusneuvottelujen on tarkoitus alkaa perjantaina.

Testaa ymmärrätkö "sotea" täältä.

Kirjoittanut:
Maria van der Meer
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkolehdessä.