Rasvamaksa kaksinkertaistaa eteisvärinän riskin

Rasvamaksa on jopa suurempi eteisvärinän riskitekijä kuin verenpainetauti.

Rasvamaksan tunnettujen komplikaatioiden kuten sepelvaltimotaudin, aivohalvauksen ja tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa vain niillä henkilöillä, joilla on sekä alkoholiin liittymätön rasvamaksa että metabolinen oireyhtymä. Näin toteaa Aki Käräjämäki väitöstutkimuksessaan.

Rasvamaksa kaksinkertaistaa eteisvärinän riskin. Rasvamaksa on jopa suurempi riskitekijä kuin verenpainetauti, jota on perinteisesti pidetty keskeisenä eteisvärinän kehittymisessä. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin yhteys eteisvärinän ja maksan toimintaa heikentävän sidekudosmuodostuksen välillä.

Lisävalaistusta rasvamaksan kehittymisen syihin

Väitöstutkimuksessa seurattiin 16 vuoden ajan noin tuhatta pohjoissuomalaista keski-ikäistä henkilöä.

Muun muassa lääke- ja energia-aineenvaihduntaa säätelevän Pregnane X –reseptorin aktivaatio muutti terveiden nuorten ihmisten maksan rasva-aineenvaihduntaa tavalla, joka saattaa altistaa rasvamaksataudin vaikeimmille muodoille.

– Löydös on mielenkiintoinen, koska tiedämme, että kymmenet, jopa sadat eri lääkeaineet, luontaistuotteet ja ympäristökemikaalit aktivoivat kyseistä reseptoria. Näin ollen ympäristön kemikalisoituminen saattaa lisätä maksan kolesterolien tuotantoa ja vaikuttaa alkoholin käyttöön liittymättömän rasvamaksataudin kehittymiseen, toteaa Käräjämäki.

Suomessa jopa noin miljoona henkilöä sairastaa alkoholin käyttöön liittymätöntä rasvamaksaa. Yleisin rasvamaksan syy on vyötärölihavuus. Lihavuuden lisääntyessä sairastuneiden määrän uskotaan jatkavan kasvuaan.

Alkoholin käyttöön liittymätöntä rasvamaksaa sairastavan henkilön yksilöllisen ennusteen arviointi on osoittautunut vaikeaksi, sillä taudin syntymisen ja kehittymisen syyt tunnetaan vielä puutteellisesti. Painonhallinta ja eläinperäisten rasvojen välttäminen ovat hoidon kulmakiviä.

Kirjoittaja:

Ulla Toikkanen

Toimittaja

LL Aki Käräjämäen väitöskirja Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) – perspectives to etiology, complications and lipid metabolism tarkastetaan Oulun yliopistossa 8.12.2017.

Kuva: Panthermedia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla 5.12.2017.