Rintaimplantit voivat heikentää rintasyövän ennustetta

Rintaimplantit saattavat olla yhteydessä rintasyövän huonompaan ennusteeseen, kertoo BMJ:ssa julkaistu tutkimus.

Kosmeettiset rintaimplantit saattavat hankaloittaa rintasyövän havaitsemista varhaisessa vaiheessa. Implantit ottaneiden naisten riski kuolla rintasyöpään näyttää myös olevan suurempi kuin muiden naisten, osoittaa British Medical Journalissa julkaistu tutkimus.

Sekä silikonitäytteiset että suolaliuostäytteiset implantit voivat hankaloittaa rintasyövän havaitsemista varhaisessa vaiheessa, sillä ne muodostavat mammografiakuvaan varjoja, jotka hankaloittavat rintakudoksen tarkastelua.

Tutkimuksessa tarkasteltiin sitä, havaittiinko implantit hankkineiden naisten rintasyöpä muita naisia useammin vasta silloin, kun syöpä oli jo levinnyt joko imusolmukkeisiin tai lähettänyt etäpesäkkeitä. Meta-analyysissa oli mukana 12 tutkimusta.

Tulosten mukaan implantit hankkineilla naisilla oli kohonnut riski saada rintasyöpädiagnoosi vasta myöhemmässä vaiheessa (OR 1,26, 95 % LV 0,99–1,60) verrattuina naisiin, joiden rintoja ei ollut suurennettu.

Viisi tutkimusta käsittäneen toisen meta-analyysin mukaan implantit hankkineiden naisten riski kuolla rintasyöpään oli suurempi muihin rintasyöpädiagnoosin saaneisiin naisiin verrattuna (HR 1,38, 95 % LV 1,08–1,75).

Tutkijat korostavat, että tuloksia tulisi tarkastella harkiten, sillä osa meta-analyysiin otetuista tutkimuksista ei ollut vakioinut muita ennusteeseen vaikuttavia tekijöitä, kuten tutkittavien BMI:tä. Tutkimusaineisto oli myös pieni. Jatkossa tarvitaan lisää tutkimusta rintaimplanttien pitkäaikaisen käytön vaikutuksista.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.