Rintasyöpäpotilaille vertaistukea jo sairaalassa

HYKS:n Naistenklinikan rintarauhaskirurgisella osastolla alkaneessa kokeilussa viedään vertaistukea sairaalaan.

Naistenklinikan rintasyöpäpotilaille tarjotaan mahdollisuutta vertaistukeen jo osastolla ja poliklinikalla. HYKS:n rintarauhaskirurgian yksikkö ja Syöpätautien klinikka kokeilevat vuoden ajan käytäntöä, jossa tukihenkilö on arkisin rintasyöpäpotilaiden käytettävissä keskusteluja varten.

Aiemmin osastolla on jaettu potilasyhdistysten yhteystietoja, mutta vain harva on ottanut itse yhteyttä järjestöihin.

Vapaaehtoiset tukihenkilöt ovat itse rintasyöpää sairastaneita ja käyneet potilasjärjestöjen tukihenkilökurssin lisäksi HUS:n perehdytyksen.

– Suuri osa on toiminut jo pitkään tukihenkilönä. Vaitiolovelvollisuusasiat ovat tuttuja, mutta he saivat perehdytyksen sairaalaympäristössä toimimiseen, kuten käsihygienian huomioimiseen, hankesuunnittelija Elisabeth Hallikainen Espoon Järjestöjen Yhteisön Vertaisresepti -hankkeesta kertoo.

Tukihenkilöt ovat osaston ja poliklinikan potilaiden käytettävissä muutaman tunnin ajan arkipäivisin. Potilashuoneisiin he tulevat vain pyynnöstä. Sen lisäksi tarjotaan mahdollisuutta puhelimitse tarjottavaan vertaistukeen.

Vertaisresepti-hankkeen kanssa tehtävään kokeiluun on koulutettu 22 vapaaehtoista.

– Moni kaipaa heti sairastumisen alkuvaiheessa tietoa ja kokemuksia rintasyövästä. Tämän tavoitteena on toimia matalan kynnyksen paikkana, Halllikainen kertoo.

Maaliskuun alussa alkaneen kokeilun aikana tehdään myös tutkimusta vertaistuen vaikuttavuudesta. Vastaavanlaista toimintaa järjestetään jatkossa mahdollisesti muillekin potilasryhmille.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.