Sairauspoissaolot vähenivät viime vuonna

Sairauspäivärahaa sai 295 000 ihmistä.

Kela myönsi viime vuonna 14,5 miljoonaa sairauspäivärahapäivää, mikä on viisi prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Sairauspäivärahaa sai 295 00 ihmistä, joka on suunnilleen saman verran kuin vuonna 2018.

Sairauspäivärahaa saaneiden määrä pieneni erityisesti tuki- ja liikuntaelinten sairauksissa sekä vammoissa ja myrkytyksissä.

Mielenterveysdiagnoosien perusteella maksettujen päivien määrä pieneni hieman vuoteen 2019 verrattuna. Kela korvasi vuonna 2020 mielenterveyden häiriöiden perusteella noin 5 miljoonaa sairauspäivärahapäivää eli 34 prosenttia kaikista maksetuista päivistä.

Korona vaikeuttaa tulkintaa

Kela maksoi vuonna 2020 jokaista 16–67-vuotiasta ei-eläkkeellä olevaa suomalaista kohden 4,5 sairauspäivärahapäivää. Naisille maksettiin yhtä henkeä kohden 5,1 päivärahapäivää, miehille 3,9 päivää.

Koronavirusinfektion diagnoosilla sairauspäivärahaa saivat vain harvat, 1 124 henkilöä.

– Poikkeuksellinen vuosi tuo haasteita myös sairauspoissaolotrendien tulkinnalle – on mahdotonta tietää, miten nimenomaan koronaepidemia on vaikuttanut muutoksiin. Emme voi tietää, miltä sairauspoissaolojen kehitys olisi näyttänyt ilman koronaepidemiaa, tutkimuspäällikkö Jenni Blomgren kirjoittaa Kelan tutkimusblogissa.

Minna Pihlava

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.