Savuttomuus on tärkeä osa rintasyövänkin hoitoa

Tutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaminen vähentää rintasyöpäkuolleisuutta kolmanneksella.

Tupakointi lyhentää ihmisen elinikää merkittävästi ja altistaa sairastumiselle erilaisiin syöpäsairauksiin. Tupakointi heikentää myös rintasyöpään sairastuneen naisen ennustetta. Tupakoinnin lopettaminen vähentää rintasyöpäkuolleisuutta kolmanneksella.

Amerikkalaisessa tutkimuksessa oli mukana 20 691 rintasyöpään sairastunutta naista, jotka olivat sairastuneet 1988–2008. Kaikkien tupakointitiedot kirjattiin. Seuranta-aika oli 12 vuotta.

Tupakoivien naisten riski kuolla rintasyöpään oli suurempi kuin tupakoimattomien (riskikerroin 1,25). Hengityselinten syöpään kuolemisen riski oli merkittävän suuri (riskikerroin 14,48), samoin muihin hengityselinsairauksiin (6,02) tai sydän- ja verisuonisairauksiin (2,08) kuolemisen riski. Rintasyöpädiagnoosin yhteydessä tupakoinnin lopettaneiden riski kuolla rintasyöpään pieneni 33 % verrattuna tupakointia jatkaneisiin.

Lue lisää: Pelkään, siis olen

Tupakoinnin vaikutus syövän hoidon tuloksiin tulisi huomioida myös kliinisissä tutkimuksissa. Äskettäin julkaistun raportin mukaan vain joka viidennessä satunnaistetussa tutkimuksessa oli huomioitu potilaiden tupakointistatus. Tupakointi on merkittävä terveysriski, ja savuttomuuteen kannustamisen pitäisi olla keskeinen osa onkologista hoitoa.

Lähde:
Passarelli M, Newcomb P, Hampton J ym. Cigarette smoking before and after breast cancer diagnosis: ­mortality from breast cancer and smoking-related diseases. J Clin Oncol 2016;34:1315–22.

Kirjoittaja:
Sirkku Jyrkkiö
dos, osastonylilääkäri
TYKS, syöpätautien klinikka

Julkaistu Lääkärilehdessä 19/16.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
Tupakka saattaa aikaistaa vaihdevuosia ja lisätä hedelmättömyyttä
Riki Sorsa kysyy videolla: Lopetinko liian myöhään?
Uloshengityksen häkämittaus äitiysneuvolan rutiiniksi
Lisää todisteita tupakoinnin ja rintasyövän yhteydestä