Seksitautien etätestaus tavoitti miesopiskelijat

YTHS:n mukaan klamydian ja tippurin etätestaus on tavoittanut hyvin sellaiset opiskelijat, joille on tähän asti ollut vaikeaa hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle seksitautiepäilyn kanssa.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) otti syyskuun alussa käyttöön seksitautien etäpalvelutestauksen. Säätiön mukaan palvelu on lunastanut odotukset ja pilotoinnin avulla on tavoitettu erityisesti miesopiskelijoita.

Miehillä positiivisia klamydialöydöksiä on ollut noin 70 prosenttia tavallista enemmän. Positiivisia on ollut noin 7,8 prosenttia kaikista etänäytteistä, kun perinteisillä vastaanotoilla otettujen positiivisten näytteiden määrä on ollut 4,6 prosenttia.

Sama ilmiö näkyy naisopiskelijoilla. Heiltä etätesteissä on positiivisia näytteitä löytynyt 4,7 prosenttia, kun perinteisillä vastaanottokäynneillä positiivisia näytteitä haaviin on jäänyt 3,2 prosenttia.

YTHS:n mukaan klamydian ja tippurin etätestaus on tavoittanut hyvin sellaiset opiskelijat, joille on tähän asti ollut vaikeaa hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle seksitautiepäilyn kanssa. YTHS:n vastaanottokäynneillä otettujen klamydia- ja tippuritestien määrät ja löydökset olivat vuosien saatossa vakiintuneet, mutta uusi etätestausmahdollisuus on muuttamassa löydöstilastoja.

Tippuri ja klamydia Suomessa

Klamydiatapauksia todetaan Suomessa vuosittain noin 13 000 – valtaosa alle 30-vuotiaiden ikäryhmässä. Tippuritartuntoja on noin 300 vuodessa, mutta niiden määrä etenkin nuorilla aikuisilla on kasvamassa.

Tippuri- ja klamydiatartunnat ovat usein oireettomia, mutta voivat hoitamattomana aiheuttaa ongelmia lisääntymisterveydelle.

Lähde:
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö

Kuva:
Panthermedia