Sipoon terveyspalvelut kiinnostavat naapurissa

Noin 1 200 ulkokuntalaista on kiinnostunut käyttämään Sipoon terveyspalveluja ensi vuoden alusta lähtien, kun terveysasemansa pääsee valitsemaan vapaasti. Vajaan 19 000 asukkaan Sipoossa lisäys olisi tuntuva.

Sipoon kampanja terveyspalvelujensa markkinoimiseksi naapurikuntalaisille on tuottanut jopa odotettua laajempaa vastakaikua. Noin 1 200 ulkokuntalaista on ilmoittanut olevansa alustavasti kiinnostunut käyttämään Sipoon terveyspalveluja ensi vuonna, kun terveysasemansa voi valita muualtakin kuin kotikunnastaan.

Sipoon terveyskeskuksen johtava lääkäri Anders Mickos pitää kiinnostuneiden määrää merkittävänä, sillä Sipoossa on noin 18 800 asukasta. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei vielä tiedetä, moniko todella toteuttaa aikeensa eikä sitä, ilmaantuuko heitä ehkä lisää.

Sitäkään ei tiedetä tarkkaan, keitä Sipoon terveyspalvelut kiinnostavat. Mickos olettaa valtaosan heistä olevan entisiä sipoolaisia, joista kuntaliitoksessa tuli helsinkiläisiä.

Henkilökunta huolissaan

Mickoksen mukaan kiinnostuneiden lukumäärä on hieman odotettua suurempi.

– Kampanja toteutettiin kunnan keskusjohdon aloitteesta, ja tämä määrä oli ehkä kunnan johdon tavoitteenakin. Henkilökuntaa lukumäärä jossain määrin huolestuttaa. Uskon, että se jossain määrin huonontaisi sipoolaisten hoitoonpääsyä ainakin siihen asti, että saamme lisäresursseja.

Kunnan keskusjohto on Mickoksen mukaan alustavasti luvannut terveyspalveluihin lisäresursseja, jos ulkokuntalaisia tulee hoitoon huomattava määrä ja se vaikuttaa sipoolaisten hoitoonpääsyyn.

– Jos tulijoiden lopullinen määrä vielä tästä kasvaa, tarvitaan uusi lääkäri–hoitajatyöpari sekä avovastaanotolle että suun terveydenhuoltoon.

Mickos on kuitenkin tyytyväinen siitä, että kunnalla on nyt jonkinlainen arvio siitä, kuinka moni saattaisi siirtää hoitonsa Sipooseen.

– Tällaisesta tiedosta voisi hyötyä moni muukin kunta.

Suvi Sariola
toimittaja
Kuva: Mauri Helenius

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.