Sote aiheuttaa taisteluväsymystä Etelä-Karjalassa

Epävarmuus tulevasta aiheuttaa sen, että kunnat haluavat päästä eroon sote-kiinteistöistään.

Sami Raasakka: ”Voimavaroja on mennyt hukkaan, kun suunnitelmia on rukattu aina kulloisenkin tilanteen mukaan. Samoilla resursseilla olisi voitu kehittää omia toimintoja. Vähitellen olemmekin ottaneet sellaisen linjan, ­että odottelemme päätöksiä ja keskitymme oman toiminnan kehittämiseen. Parannamme omaa kilpailukykyämme ja kehitämme prosessejamme.

Sote-uudistusta enemmän meillä puhuttavat kuntien rahoitusongelmat ja -kriisit. Epävarmuus tulevasta aiheuttaa sen, että kunnat haluavat päästä eroon sote-kiinteistöistään. Nyt isot terveydenhuollon toimijat ostavat kiinteistöjä. Se aiheuttaa kentällä epävarmuutta ja huolestumista. Ei tiedetä, jatkuuko vuokrasopimus vai mitä tapahtuu.

Tuntuu, ettei tässä mitään erityisen positiivista osata odottaa. Kaikki toivovat tietysti, että ratkaisut olisivat sellaisia, että ne parantaisivat potilaiden palveluja.

Eksotessa on muutenkin järjestetty perusterveydenhuolto maakunnallisesti. Nyt kun yhtiöittämisvelvoitteista näytetään olevan luopumassa, vaikuttaa siltä, ettei täällä tarvitse sote-uudistuksessa räjäyttää kaikkea, vaan voimme jatkaa paljolti samalla mallilla.

Voisi sanoa, että jonkinlaista taisteluväsymystä on ilmassa. Ihmiset ovat tyytyneet siihen, että ei voi kuin odotella päätöksiä. Epävarmuus vaivaa.”

Sami Raasakka on Lappeenrannan ja Etelä-Karjalan läntisten terveysasemien ylilääkäri Eksotessa. Hänen vastuullaan on seitsemän terveysasemaa. Pienimmällä on töissä vain yksi lääkäri, suurimmalla 25. Etelä-Karjalan perusterveydenhuollon järjestää maakuntatason kuntayhtymä Eksote.

Kirjoittaja:

Hertta Vierula

Toimittaja

Julkaistu Lääkärilehdessä 41/2018.